300 kiló haltetemet szedtek össze ismét a Velencei-tóban az önkéntesek, ez már a második halpusztulás ezen a nyáron. A szakemberek szerint túl alacsony a tó vizének oxigénszintje, ezért gyakorlatilag megfulladnak benne a halak. A víz állítólag fürdésre alkalmas, hétfőn döntenek a vízminőség-védelem esetleges újbóli elrendeléséről.

Négy tonna haltetem

Ahogy azt az elsők között a BudaPestkörnyéke.hu hírportál is megírta június második felében halpusztulás történt a Velencei-tó területén. Az akkori, 4 tonnát meghaladó veszteség a halállomány mintegy 1,5%-át érintette. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Összefogtak a helyiek

A haltetemek láttán a károk és a negatív turisztikai következményeinek enyhítése céljából gyorsan kialakult egy hatékony helyi összefogás, civilek szedték össze a haltetemeket, majd megkezdődött a vízpótlás lehetőségeinek vizsgálatára, az ökológiai szempontok szerint is elfogadható tartós megoldás kidolgozására és megvalósítására. IDE KAPCSOLÓDIK: Elpusztult halak tömegét, több száz kiló foszló tetemet gyűjtöttek zsákokba az önkéntesek a Velencei-tónál

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Önkéntesek gyűjtik a haltetemet a Velencei-tónál

2021. júniusi felvétel – Forrás: Facebook/Velence város hivatalos oldala

Újabb halpusztulás augusztusban

Sajnos augusztus 13-án újabb, de jelenleg a júniusinál lényegesen kisebb intenzitású halpusztulás kezdődött a vízterületen – írják a Magyar Országos Horgász Szövetség közleményében. A jelenséget észlelve a szövetség Velencei-tavi kirendeltsége munkatársaival és a horgászszervezetek önkénteseivel ismét azonnal megkezdte az elhullott halak begyűjtését.

Vízvédelmi-készültség

A haltetemek elszállítási, ártalmatlanítási eljárását és annak költségeit közfeladat-ellátása keretében a halgazdálkodásért felelős horgászszövetség biztosítja.  A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a harmadfokú vízminőség-védelmi készültség esetleges újbóli elrendeléséről hétfőn születhet döntés, ha azt a mért adatok indokolják.

Fürdésre alkalmas

Jelenleg kijelenthető, hogy a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok oldaláról jó, így a helyzet azonnali korlátozást, beavatkozást nem igényel a horgászszövetség szerint.

Oxigénhiány

A helyszíni tapasztalatok alapján az elpusztult és összegyűjtött halak zöme karika- és dévérkeszeg, valamint a termete okán látványosabb busa, de ponty, amur és süllő is van az elhullott halak között. Az eddigi szakvélemények szerint az ismét lokális oxigénhiányban elpusztult halak begyűjtött mennyisége a második havária-jelenség eddigi három napja alatt mintegy 300 kg. 

Javulhat a helyzet

Bizakodásra ad okot, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján legkésőbb keddtől javulhat a helyzet, mert élénkülő légmozgás, lokális csapadék és jelentősebb lehűlés is várható – írják a horgásszövetség közleményében.

Alacsony vízállás

A szövetség szerint a tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a közeljövőben egy tartós vízpótlási beavatkozás kidolgozását és kivitelezését, párhuzamosan egy átgondolt nádművelés beindítását igényli. A vízellátás megoldása, annak biztonsága a térségi turizmus, az itt élők életminősége érdekében is kiemelten fontos. kormányzati feladat.

Vízpótlás

Az elmúlt hetekben megvizsgálásra került a Velencei-tótól Északra, annak vízgyűjtőjén elhelyezkedő a Pátkai- és Zámolyi-víztározók vízminősége, vízmennyisége is. A probléma, hogy a két tározó vízszintje szintén kritikusan alacsony, ráadásul a két víz minősége jelenleg jelentősen rosszabb, mint a Velencei-tóé.

Sokba fog kerülni

A két tározó vízkészletének átengedése azon túl, hogy esetleg berobbantaná a velencei algaképződést csak pár cm-t és így csak pár napi párolgási vízveszteség-pótlást jelentene, a helyi élővilág pusztulása mellett. A feladat tehát komoly, ha a Velencei-tavat szeretnénk megmenteni sok pénzt kell rá költeni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Halpusztulás a Garamon