Az elmúlt napokban több olyan baleset is történt, amelyről kiderült, nem is volt vezetői engedélye a sofőrnek. Most az MSZP-s Molnár Zsolt azt javasolja módosítsanak a törvényeken és szabálysértés helyett inkább bűncselekmény legyen a jogsi nélküli vezetés.

Igazi idióták a volánnál

Aki autózik látja, mennyi olyan látványosan aluliskolázott sofőr vezet autót, akik két mondatot sem tudnak folyamatosan elolvasni, így kizárt, hogy képtelenek lettek volna bármikor is KRESZ-vizsgát tenni, mégis autót vezetnek.

Jogsi nélkül könnyebb

A jogsi nélkül autózók másik csoportja azok, akik nem is akarnak vacakolni a jogosítvány megszerzésével, mert kicsi az esély a lebukásra és ha el is kapják őket sokkal olcsóbban megússzak a büntetést, mint amibe egy jogosítvány megszerzése kerül.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Eltiltottak és a túl fiatalok

Rajtuk kívül vannak még azok a fiatalkorúak, akik életkorukból adódóan nem kaphatnak még jogsit, mégis menőzésből vezetnek és sokan autóznak úgy is, hogy korábban eltiltották őket a vezetéstől.

Nevetséges büntetés

A jogosítvány hiánya és a nevetséges büntetés láthatóan egyre kevesebbeket tart vissza attól, hogy autót vezessenek, sőt a saját nevükre autót vásároljanak.

Szabálysértés

A jelenlegi törvények szerint, ha valakit érvényes jogosítvány nélküli vezetésen kapnak rajta, tehát nem otthon felejtette az okmányt, hanem ténylegesen nincs jogosítványa, vagy eltiltották, akkor szabálysértési bírság kifizetésével mentesülni lehet a komolyabb következmények alól.

45 ezer forint

Nevetséges, hogy mások életét veszélybe sodró felelőtlen embereket mindössze 45 ezer forintra bírságolhatja meg őket az intézkedő rendőr, ha pedig feljelentés is történik, akkor kemény 90 ezer forintra rúghat ez az összeg – írja a bpautosok.hu.

Legyen bűncselekmény

MOlnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője utalt a nemrég Károly körúton történt tragikus, halálos balesetre is. A jelenlegi szabálysértés helyett bűncselekményként javasolja meghatározni az engedély nélküli járművezetést a szocialista országgyűlési képviselő, Molnár Zsolt.

Molnár Zsolt, országgyűlési képviselő – Forrás: Facebook/MSZP

Ide kapcsolódik:

“Mi sosem engedtük meg neki, hogy volán mögé üljön” – megszólalt annak a 17 éves fiúnak az édesanyja, aki a Károly körúti balesetben halt meg, miután jogosítvány nélkül vezetett

Keményebb következmények

A képviselő javaslata szerint, ami az MSZP közösségi oldalán közvetített sajtótájékoztatón hangzott el, szükséges lenne a jogosítvány nélkül vezető, vagy eltiltott személyeket szabálysértés helyett büntetőjogi következményeknek alávetni.

Elfogadhatatlan

“Elfogadhatatlan, hogy rendszeresen előfordulnak olyan balesetek, amelyeket jogosítvánnyal nem rendelkező vagy a járművezetéstől kifejezetten eltiltott emberek okoznak” – mondta a képviselő.

Visszatartó ereje lenne

Jelezte: “Azért kezdeményezte az ilyen esetek bűncselekménnyé nyilvánítását, hogy nagyobb legyen a visszatartó erő.”

Börtönbe kerülhetnének

Ha bűncselekmény lenne a jogsi nélküli vezetés, akkor börtönbe is kerülhetnének azok, akik mindenféle képzettség, KRESZ-ismeretek nélkül ülnek autóba és a felelőtlenségükkel, nemtörődömségükkel mások életét veszélyeztetik.

Kiemelt kép: Baleset a Károly körúton – Forrás: MTI