Újabb agglomerációs településen tiltják be az avarégetést. Érd is csatlakozik a füstmentes településekhez. Keményen megbüntetik majd az égetőket, cserébe gyakrabban viszik el a zöldhulladékot és tisztább lesz a levegő. A kerti tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik majd a grillezésre, csak az avarégetésre.

Érd idén tavasszal csatlakozhat az avarfüstmentes településekhez. Tetlák Örs alpolgármester ezzel kapcsolatban azt mondta a helyi lapnak, hogy: „Szeretnénk visszavonni azt a rendeletet, ami lehetővé teszi az avarégetést, és erre a közeljövőben sort is kerítünk. Sűrítjük a zöldhulladék háztól történő begyűjtését a város teljes területén: márciustól novemberig havonta szállítja majd el az ÉTH a lombot, nyesedéket” – mondta az alpolgármester.

Nemrég írtuk meg, hogy Biatorbágyon is teljesen betiltanák az avarégetést. Petíciót is készítettek a helyi környezetvédők, akik azt kérik az önkormányzattól, hogy a dél-budai agglomerációban lévő kisvárosban senkinek se engedjék meg, hogy elégese a kerti hulladékot az udvarban.

Fulladozni lehet

Ahogy korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, sok településen szélcsendes időben tényleg fulladozni lehet a füsttől. Az avarégetés károsabb, mint sokan gondolnák, ráadásul súlyos megbetegedést okozhat. Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Ezt elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet és a magas nedvességtartalom okozza. A Levegő Munkacsoport szerint egy nagyobb kupac avar hatórás égetésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során.

Súlyos megbetegedést okozhat

Égéskor szén-monoxid, levegőben lebegő részecskék, benz-a-pirén, nitrogén-oxidok és még metil-etil-keton is keletkezik. Ezek súlyos légúti megbetegedést, asztmát érrendszeri panaszokat, infarktust okozhatnak.

17 településen már tilos Budapest környékén

Magyarországon az önkormányzatok rendelkezhetnek az avarégetésről. Budapest területén rendeletileg tiltott az avar és a kerti hulladék égetése, Pest megyében, vagyis az agglomerációban még 17 településen van tiltás. A legtöbb önkormányzat meghatározza, hogy avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

Az égetés minden héten kizárólag a meghatározott időpontban – Pátyon például minden hétfőn lehetséges csak. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot műanyagot vagy gumit.

Érden eddig szigorúan vették az illegális égetést. Ha valakit feljelentett a befüstölt szomszéd, jöttek az ellenőrök és bírságoltak. Tavaly két alkalommal, 2018-ban öt-hat esetben kellett a helyszínen intézkedni. A jellemző probléma az volt, hogy nem a megengedett időszakban gyújtott valaki tüzet.

Akár 3 millió forint is lehet a bírság

Ha valaki nem megfelelő időben és módon éget és még fel is jelentik a büdösség miatt a környéken élők, jókora pénzbírság következhet.

Tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő, 10 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet a bírság. Tűzvédelmi szabály megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges volt, akkor már 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet a pénzbírság. Tűzvédelmi szabály megszegése esetén, ha azzal közvetlen tűz- vagy robbanásveszélyt idéznek elő 20 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő pénzbírság

Az avarégetés tűzveszélyes, környezetszennyező, egészségre ártalmas és büdös. Mindenki gondolja meg, mikor és hogyan akar befüstölni a szomszédainak.

Kiemelt kép: illusztráció