Rozsdasárga ivóvíz, adminisztratív korlátozások, konténeres bölcsőde – megannyi kellemetlenség, amelyek a szép lakóparki otthonok fonákjaként az agglomerációba költözőket fogadják. Közben Budapest lakosság 26 ezerrel csökkent, miközben Pest megyéjé 48 ezerrel nőtt.

Kiürül Budapest

Még mielőtt bemutatnám őket előbb egy beszédes számadat: az elmúlt 3 évben közel 48 ezerrel nőtt Pest megye lakossága, eközben Budapesten 26 ezerrel csökkent a népesség. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Falusi méretek

Egyre többen költöznek ki a fővárosból a környező településekre, de az olykor falusi méretekre szabott települések alig győzik infrastruktúrával. Erről számolt be a Heti Napló. Sok település viszont nem tud lépést tartani a népességnövekedéssel.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Barna víz

Aktív szenes, mechanikai és még ki tudja milyen szűrővel felszerelt víztisztító éktelenkedik az alig pár éves családi ház mosókonyhájában. A ház tulajdonosa szerint barna víz folyna a csapból Nagytarcsán. A víz elvben iható, de gyakoriak a csőtörések, mert nem ekkora létszámra tervezték.

Az építkezési vállalkozó lelépett

A riportban megszólal egy fiatal férfi is. Sándor arról beszélt, hogy 4 évvel ezelőtt a fővárosból költözött Nagytarcsára. A telke tőszomszédságában azóta sorra épülnek az új házak, az utat a vízelvezetést és a közvilágítást viszont nem oldotta meg az építési vállalkozó, csapot papot ott hagyott és lelépett.

Mobillal világítják az utat

Az itt élők az önkormányzatot kérik, hogy oldja meg a problémát, az önkormányzat viszont a vállalkozókra mutogat. Vagyis végső soron csak akkor lesz út, ha a helyiek összedobják rá a pénzt. A lakóparkokban élők többsége kisgyerekes családok. Akiknek bölcsődére, óvodára és iskolára lenne szükségük. Ám néha ez csak vágyálom.

Konténeres óvoda

Nagytarcsán a régi óvoda épület melletti parkolóban állítottak fel konténereket, hogy enyhítsék a férőhelyhiányt, ez ideig óráig jó megoldás, de hogy mi lesz később azt senki sem tudja.

Pécelen nincs víz

Itt a víz minőségével nincs baj, a mennyiséggel annál inkább, meséli a riportban a tősgyökeres péceli lakos, Péntek Szilvia. Tavaly nyáron a legnagyobb kánikula idején 3000 embert érintett a probléma, hogy egyszerűen nem folyt víz a csapokból, a kutak ugyanis nem bírták el a megnövekedett terhelést. A vízhiány miatt elrendelt locsolási tilalom pedig a teljes települést érintette.

Felduzzadt település

Pécel lakossága 40 év alatt 8 ezerről 18 ezerre nőtt. Ezzel magyarázza a problémák többségét, az időszakos vízhiányt a rendezetlen úthelyzetet és a kevés óvodai és iskolai férőhelyeket is Pécel polgármestere.

Elvont adók

Horváth Tibor szerint az elmúlt két évben „nem gazdálkodtunk az elvonások miatt, a covid járvány miatt, hanem egyszerűen csak túlélünk”.

Nincs csatorna, értéktelen lett a telek 

A riportban bemutattak még egy házaspárt, akiknek a kálváriája 5 éve tart. Vettek egy telket, azt ígérték, hogy lesz közmű, de máig nincs. Az önkormányzat a vízművekre, az utóbbi az önkormányzatra mutogat. Akkor lenne csatorna, ha ezt az emberek kifizetnék.

Az önkormányzat nehezíti a betelepülők dolgát

A polgármester annyit elismer, hogy adminisztratív eszközökkel próbálják meg korlátozni a betelepülést, nevezetesen nem adnak lakcímigazolást az új lakosoknak, ha pedig nem minősülnek helyi lakosnak, akkor például a helyi óvodába se irathatják be a gyereküket. Hogy ez mennyire etikus vagy nem az már más kérdés, Horváth Tibor szerint nincs más választásuk.

A teljes riport

Folytatják

A BudaPestkörnyéke.hu beszélt a Heti napló műsorvezetőjével, Sváby Andrással, aki azt mondta, annyire döbbenetes a helyzet, hogy ezen a hétvégén a közlekedési viszonyokkal foglalkoznak majd, nem titkolván, hogy be akarják mutatni, nem mindig jó ötlet elhagyni a fővárost.

Fotónk illusztráció, de egy agglomerációs településen készült.