Jobb félni, mint megijedni: az agglomeráció több településének önkormányzata részleges locsolási tilalom bevezetéséről tájékoztatta a lakosságot a napokban. A közös közlemény szerint Érd, Diósd, Tárnok, Törökbálint, Sóskút és Pusztazámor településeket ellátó ivóvízrendszer a nyári időszak reggeli és esti napszakjaiban elérte kapacitásai felső határát, emiatt a megadott időpontokban a közüzemi ivóvíz hálózatról tilos lesz a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat.

Elérték a felső határt

Az Érd, Diósd, Tárnok, Törökbálint, Sóskút és Pusztazámor településeket ellátó ivóvízrendszer a nyári időszak reggeli és esti napszakjaiban elérte kapacitásai felső határát. A vízfelhasználási csúcsidő az a napi időszak, amikor a felhasználók vízfogyasztása a legnagyobb napi egyidejűséget mutatja: vagyis amikor nagyon sokan használnak egyszerre sok vizet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Intenzív időszakok

„Tapasztalataink szerint a nyári időszakban, májustól augusztusig reggelente 5:00 és 9:00 óra között, esténként pedig 18:00 és 23:00 óra között a legintenzívebb a fogyasztói vízfelhasználás, részben a kerti locsolásoknak, medencefeltöltéseknek köszönhetően. A nyári, időszakos vízhiány megelőzésének eszköze, ha a locsolás, a medencefeltöltés nem az egyébként is intenzív vízfelhasználási időszakban történik” – áll a közleményben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Elkerülni a vízhiányt

„Támogatva azt a törekvést, hogy az ivóvíz felhasználóknak ne kelljen vízhiányos állapotokkal szembesülniük ezen a nyáron sem, a térségi ivóvízrendszerről ellátott települések (Érd, Diósd, Tárnok, Törökbálint, Sóskút és Pusztazámor) elrendelik a részleges locsolási tilalmat.

Törökbálinti tiltás

Törökbálint már közölte is a részleteket: július 8-tól (szombat) augusztus 31-ig (csütörtök) reggel 5:00 és 9:00 óra között, valamint este 18:00 és 23:00 óra között a közüzemi ivóvíz hálózatról TILOS a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat – írja Facebook-oldalán az önkormányzat.

Alternatív megoldások

Annak érdekében, hogy az alapvető célú vízfelhasználást a térségi vízellátó rendszer ki tudja szolgálni, és közösen megelőzhessük a nyári, időszakos vízhiányt, alternatív megoldásokat is javasolnak a polgármesterek. Ilyen megoldás például a tárolók, hordók feltöltése a vízhálózatról a nappali, nem tilalmi órákban, hiszen az így feltöltött készletekből a víz bármikor felhasználható. Ugyancsak remek megoldás lehet a saját kút vagy csapadék-összegyűjtő, csapadéktároló rendszer használata, illetve az automata locsoló berendezések használata este 23:00 óra és reggel 5:00 óra között.

Vízhiány fenyeget

A BudaPestkörnyéke.hu írta meg június második felében: Nagykovácsi polgármestere, Kiszelné Mohos arról posztolt a hivatalos oldalán, hogy ismét vízhiány lehet a településen és mindenkit arra kérnek, hogy fontolja meg, mennyi vizet használ. 

Senki ne töltsön most medencét

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) arról tájékoztatta a polgármestert, hogy a vízhiány kialakulásának érdekében mindenki törekedjen az ivóvíz takarékos felhasználására. Ne töltsenek medencéket, mert még egy felfújható gyermekmedencében is bőven elfér 1-2 köbméter víz, a merev falú medencékbe pedig ennél jóval több fér.

A vízpazarlás nem büntethető

Tavaly többek között Szentendre magasabban fekvő területein sem volt víz, a helyiek csak lajtos kocsiból jutottak vízhez. A polgármester másodfokú vízkorlátozást rendelt el és szépen kérte a helyieket, hogy tartsák be a rendeletet. Ennél többet nem is nagyon tehetett, mert alig szankcionálható az, aki nem tartja be a vízkorlátozást. Ez egy év alatt sem változott, a Parlamentben szóba sem került olyan törvény, amely szigorította volna a vízpazarlók szankcionálását.

Vízellátást segítő vezeték épül Solymáron

Ugyancsak beszámoltunk róla, hogy új, a lakosság vízellátását segítő vezeték épül a Pest vármegyei Solymáron; a csaknem 800 millió forintos beruházást Menczer Tamás, Pest vármegye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője jelentette be. A képviselő kiemelte: egy évvel ezelőtt súlyos, több ezer embert érintő vízhiány lépett fel a településen, amelyet a rendszer kapacitáshiánya okozott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vízhiány Solymáron 2022-ben – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu