Elsőként számoltunk be itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon arról, hogy Dunavarsánynál sokan kisajátították a Duna-partot és a telkük kerítését meghosszabbították közvetlenül a vízig. Ezzel sok helyen közterületet kerítettek el. Az önkormányzat évtizedeken keresztül tétlenül szemlélte a közvagyon öncélú kisajátítását, legutóbb azonban a lakók egy része fellázadt. Most hosszú idő után megszólalt az ügyben a város polgármestere is.

Szép lassan lenyúlták a közterületet

A legutóbbi hétvégén kétrészes cikkben számoltunk be arról, hogyan kerítették le szép lassan a Soroksári (Ráckevei) – Duna partján lévő közterületeket a vízparti ingatlanok tulajdonosai. A jelenség nemrég szemet szúrt a Forrás Lakóparkban élőknek és megpróbálták visszaszerezni a part menti 6 méteres közterületet, hogy sétálhassanak, biciklizhessenek a parton. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezeket a cikkeket is olvasd el, fontosak!

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Rád eresztem a kutyát!

A környéken élőkkel előfordult, hogy a közterületet lekerítő ingatlantulajdonosok azzal fenyegették meg őket, hogy rájuk eresztik a kutyájukat. Az ügy odáig jutott, hogy egy évvel ezelőtt a település vezetőinek komolyan kellett már foglalkozniuk a rendezetlen helyzettel, kimérették a partot és kiderült, valóban sok az elbirtoklás.

Kártérítést akarnak

Az elmúlt egy évben az önkormányzat részéről úgy tűnt, semmi sem történt, közben viszont újabb és újabb közterületeket kerítettek el, sőt a vízparti telektulajdonosok összeálltak és perrel fenyegetik az önkormányzatot. Álláspontjuk szerint az önkormányzatnak kellene megköszönnie, hogy az önkormányzat helyett ápolták és karbantartották a közterületet. Az ingatlantulajdonosok most kártérítést szeretnének.

Elkerített vízpart Dunavarsányban

Közleményt adott ki a polgármester

Kétrészes cikkünk megjelenését követően ma Dunavarsány polgármestere, Gergőné Varga Tünde egy közleményt jelentetett meg a város hivatalos oldalán. Ebben az áll, hogy a pandémiával terhelt időszakban elkészült két ütemben az a geodéziai felmérés, amely egyértelműen igazolja azt a jogi tényt, hogy Dunavarsány közigazgatási területén a Duna medre és az érintett ingatlanok telekhatára között önkormányzati területek vannak. A térképen látható jogi állapot és a valóságos állapot között pedig néhol komoly eltéréseket találni.

Egyeztettek a vízparti telkek tulajdonosaival

A polgármester arról is ír, hogy az önkormányzat lefolytatta a Taksony és a Taksony vezér Híd közötti Duna-parti közterülettel határos ingatlanok tulajdonosaival az egyeztetéseket annak érdekében, hogy az évtizedek óta fennálló jogosulatlan túlbirtoklásokat konszenzusban, további jogi eljárások megindítása nélkül megszüntesse.

Nem adják vissza csak úgy

A szóbeli egyeztetések során minden tulajdonosnak lehetősége volt személyesen is, vagy jogi képviselője útján ismertetni az álláspontját és feltenni a kérdéseit az önkormányzat képviselőinek. A polgármester hozzáteszi: kaptak egy beadványt az érintett vízparti ingatlantulajdonosok képviseletében, melyben kártalanítást kérnek.

Időhúzás a telektulajdonosok részéről

„Ebből és a beadvány egyéb aspektusaiból kiindulva egyértelmű számunkra, hogy egyezség a levélíró ingatlantulajdonosok és az önkormányzat között nem tud létrejönni és minden további egyeztetésnek nevezhető beszélgetés csak az idő húzását szolgálja.” – szögezi le a polgármester.

Nem vettek önkormányzati területet

Gergőné Varga Tünde állítja: a levélíró vízparti ingatlantulajdonosok nem veszik figyelembe azt az egyszerű jogi tényt, hogy ingatlanaik megvásárlásakor nem vásároltak önkormányzati közterületet is, tehát ez a közterület a mai napig a közhiteles ingatlan-nyilvántartáson alapuló jogi állapot szerint ott található az ingatlanaik hátsó telekhatára és a Duna medre között.

Az önkormányzat visszakéri a közterületet

Az önkormányzat ezt a jogi állapotot tekinti autentikusnak, és mint tulajdonosi joggyakorló ragaszkodik a tulajdonában álló forgalomképtelen, nemzeti vagyon körébe tartozó közterület jogi helyzetének jogi állapotnak megfelelő rendezéséhez.

Perelni fog Városháza

Azokban az esetekben, ahol indokolt az Önkormányzat meg fogja indítani a polgári peres eljárásokat az önkormányzati tulajdonú közterület jogosulatlan birtoklásának megszüntetése érdekében.

Több helyen is hasonló a helyzet 

A polgármester nyilatkozata tehát arról szól, hogy hosszú évek után megmozdult valami. A város vezetése is belátta, nem mehet így tovább, a vízparti közterületet vissza kell adni az embereknek. Kíváncsian várjuk az eredményt, hiszen az agglomerációban több helyen is hasonló a helyzet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gergőné Varga Tünde, Dunavarsány polgármestere – Forrás: Youtube/Buda Környéki Televízió