Június elején sárlavina zúdult a Nagymaros és Szob közötti vasútvonalra, azóta nem közlekednek arra a vonatok. Most bejelentette a MÁV, hogy gyorsabban végeztek a munkával, ezért a július 30-tól megindulhat a közlekedés.

Sárlavina zúdult a sínekre

Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, sárlavina zúdult a Dunakanyarban a Budapest-Vác-Szob vasútvonalra a Nagymaros és Szob közötti szakaszon. Akkor teljesen leállt a közlekedés, úgy volt, hónapokig tart majd a helyreállítás, most bejelentették: korábban elkészültek a munkával. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így nézett ki a hegyomlás helyszíne pár napja

Fotók: BudaPestkörnyéke.hu

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Változik a menetrend

Július 30-tól változik a közlekedési rend a Budapest–Vác–Szob vonalon. Nagymaros és Szob között egy vágányon, módosított menetrend szerint megindulhat a vonatközlekedés, mert a júniusi esőzés okozta károk helyreállítása a tervezettnél gyorsabb ütemben haladt – írják a MÁV közleményében.

Nemzetközi járatok is érintettek

A Metropolitan, Báthory, Hungária EuroCity és a Metropol EuroNight vonatok ismét az eredeti útvonalon, a Nyugati pályaudvarig, illetve onnan közlekednek. A helyreállítási munkálatok a másik vágányon tovább folytatódnak, várhatóan augusztus közepére végeznek vele a szakemberek.

Évente egy sárlavina

Nem ez volt az első földcsuszamlás ezen a szakaszon. 2020 június 17-én dél körül is nagy mennyiségű, este pedig még egy, a korábbit többszörösen meghaladó, a Szent Mihály-hegyről lezúduló kő- és sárlavina árasztotta el egy kilométeres szakaszon a vágányokat a Dömösi átkelésnél, Nagymaros és Zebegény állomások között. A második omlás hordaléka a 12-es főutat is eltorlaszolta, járhatatlanná téve azt. A MÁV az utasok biztonságának garantálása érdekében akkor is leállította a vonatforgalmat.

G70-es elővárosi vonatok

A Nyugati pályaudvarról munkanapokon a délutáni csúcsidőben 13:28-tól 18:28-ig óránként induló és a hétvégén 8:33-kor induló G70-es vonat csak Nagymarosig közlekedik, onnan Szobig pótlóbusszal lehet továbbutazni. A Dunakanyar felé, a Nagymaros és Szob közötti szakaszra kerékpárral utazóknak a Z70-es vonatokat célszerű választaniuk, mert néhány G70-es vonat helyett pótlóbuszok járnak, melyeken nem lehet biciklit szállítani. A Szobról eredetileg munkanapokon és szombaton 6:26-kor, valamint a munkanapokon 7:26-kor és 8:26-kor induló G70-es vonatok 6-7 perccel később indulnak, S70-es személyvonatként közlekednek, Szobtól a Nyugati pályaudvarig minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Vácról, Nyugati pályaudvar felé az eredeti menetrend szerint G70-es vonatok indulnak 6:59-kor, 7:59-kor és 8:58-kor. Hétvégén a Szobról 16:26-kor induló G70-es vonat 6-7 perccel később közlekedik Budapest felé.

Z70-es elővárosi vonatok:

Az egyvágányú közlekedési rend miatt a Nyugati pályaudvarról Szobra tartó Z70-es vonatok Nagymaros állomáson általában 10-14 percet várakoznak. Szobról Budapest felé a Z70-es vonatok a nappali órákban Szob és Nagymaros között 10 perccel korábban közlekednek, Szobról minden óra 46-kor indulnak.

S70-es elővárosi vonatok:

Mindennap a Nyugati pályaudvarról 4:53-kor induló S70-es vonat Nagymaros állomáson 20 percet várakozik. Mindennap a Szobról 21:01-kor és 22:01-kor induló S70-es vonat Szobról 11 perccel korábban, Nagymarostól változatlan menetrend szerint közlekedik. A Szobról 23:01-kor induló S70-es vonat Szob és a Nyugati pályaudvar között 5-6 perccel később közlekedik. Mindennap a Vácról 19:04-kor induló S70-es vonat 4 perccel később közlekedik. Hétvégén éjszaka a Nyugati pályaudvarról 2:53-kor induló S70-es vonat 25 percet, a 3:53-kor induló 20 percet várakozik Nagymaros állomáson. Hétvégén a Vácról 17:04-kor induló S70-es vonat 4 perccel később közlekedik. Július 29-én éjszaka a Nyugati pályaudvarról 22:53-kor és 23:53-kor induló S70-es vonatnál már nem kell Nagymaroson pótlóbuszra átszállni, a vonatok Szobig közlekednek.

Jégmadár Expressz közlekedése

A Dunakanyart a Balatonnal hétvégente összekötő Jégmadár Expressz (Ex 18702, Ex 18703) mindkét irányban már ismét a teljes útvonalon, Szob és Fonyód között közlekedik, azonban Szobról 4 perccel korábban, 7:22-kor indul, de Nagymarostól már eredeti menetrendje szerint halad tovább.

EuroCity és EuroNight vonatok közlekedése

Valamennyi Metropolitan, Báthory, Hungária EuroCity és a Metropol EuroNight ismét az eredeti útvonalon, Budapesten a Nyugati pályaudvar, Vác, Szob, Párkány (Štúrovo), Érsekújvár (Nové Zámky) érintésével közlekedik, pótlóbuszokra már nem kell átszállni. Az induló nemzetközi vonatok a Nyugati pályaudvarról az eredeti menetrend szerint, az adott óra 40-kor indulnak, azonban a Magyarországra érkező vonatok menetrendje Szobtól néhány perccel módosul Budapest felé. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Az érintett vonalszakasz – Forrás: Facebook/MÁV