2023. október 20-án péntek reggel helyezték végső nyugalomra az esztergomi robbantásban elhunyt rendőrt, Kónya Gábor Lajost. A posztumusz rendőr főhadnagyot Nyíregyházán temették el.

Zártkörű volt

A család kérésére a gyászszertartás nem nyilvánosan zajlott. A temetés délután 15 órakor kezdődött, az Északi Temető rózsaparkjában, ahol a hősi halottnak egy díszsírhelyet is adományoztak, közölte az Index. A Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, Hajdu János személyesen koordinálta a zárt körű gyászszertartást. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fotó a temetésről:

Fotó: TEK

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Pintér Sándor is ott volt

A temetésen Pintér Sándor belügyminiszter, Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár, Hajdu János rendőr altábornagy, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója és helyettesei, valamint a társszervek vezetői részvétüket fejezték ki, és főhajtással tisztelegtek Kónya Gábor Lajos posztumusz rendőr főhadnagy előtt – tudatta honlapján a TEK. A ravatalnál a Belügyminisztérium nevében Horváth András rendőr ezredes, a TEK szakmai főigazgató-helyettese búcsúzott – írták.

Meghatározó személyiség volt

A közlés szerint a főigazgató-helyettes búcsúbeszédében kiemelte, hogy az egyik legjobb harcostól búcsúznak, akit társai úgy jellemeztek: nem volt számára lehetetlen, soha nem hátrált meg a nehézségek láttán. Kónya Gábor Lajos műveleti egységének meghatározó személyisége volt, jó humora képes volt a legnehezebb helyzetekben is mosolyt csalni az emberek arcára, a munkában viszont nem ismert tréfát. Szolgálati feladatait elhivatottsággal, odafigyeléssel végezte, mindig határozottan és szakszerűen intézkedett. Szorgalmával és precizitásával kivívta kollégái és vezetői elismerését. A legmagasabb rendű értékeket hordozta magában: a kötelességtudatot, a bátorságot és az önzetlenséget, melyeket a szülői házból hozott – idézi az összegzés a rendőr ezredest. A TEK közleménye szerint Horváth András hozzáfűzte, a nagyon fiatal, mindössze 34 éves harcos kiváló férj és apa is volt, aki a munkája mellett a családjára, feleségére és két kicsi gyermekére volt a legbüszkébb.

Nagyszerű ember volt

Egy kommandós mindig a legnehezebb helyzetekben szolgál, és soha nem habozhat, hogy – akár saját élete kockáztatásával is – a legnagyobb áldozatot hozza a hazája, az emberek, egy közösség védelmében – fogalmazott a közlemény szerint Horváth András. Hozzáfűzte: Kónya Gábor Lajos szeptember 20-án meghozta ezt a legnagyobb áldozatot. Tudta, hogy abban a szituációban neki kell végrehajtani a feladatot, nem hátrálhat meg. Kónya Gábor Lajos nagyszerű ember volt, emlékét örökké a szívünkben őrizzük, büszkék vagyunk, hogy közénk tartozott, közénk tartozik.

Kék lámpa

A TEK közölte azt is, hogy a temetéssel egy időben a rendőrök az egész országban egy percre bekapcsolták a kék lámpát és a szirénát, hogy emlékezzenek és tisztelegjenek elhunyt kollégájuk emléke előtt. Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlós, a Terrorelhárítási Központ Műveleti Igazgatóság műveleti tiszthelyettese Esztergomban, egy körözött férfi elfogása közben vesztette életét, amikor a férfi szándékosan gázrobbanást idézett elő, amelyben nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg. Pintér Sándor belügyminiszter szeptember 21-én hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki Kónya Gábor Lajost.

A tragédia

Szeptember 20-án számolt be a BudaPestkörnyéke.hu arról, hogy robbanás történt Esztergomban, egy rendőr meghalt, többen megsérültek. Egy férfi egész nap robbantással fenyegetőzött a település külterületi részén, este pedig beváltotta az ígéretét.

Csapdát állított

A robbantónak rengeteg adóssága volt, csapdába csalta a rendőröket, mert bosszút akart állni rajtuk a kocsija lefoglalásáért. A tragédia ezután történt, egy TEK-es és maga a robbantó is meghalt.

Megszólalt az egyik szomszéd

„Éppen újságot olvastam az udvaromon a délután folyamán, amikor hirtelen kommandósok, tűzoltók, mentők és városi rendészek jelentek meg a portám végében. Nem tudtam, mi történik, de László nagyon vitatkozott velük. A pszichológussal négy óra után sem jutottak dűlőre, közben többször felemelte a hangját. Órákon át vitatkozott és próbált érvelni a saját igaza mellett” – mondta az egyik szomszéd korábban.

„Ilyet még a katonaságnál sem láttam”

„Hatalmas volt detonáció, 25 hónapig voltam katona, de ilyet még ott sem láttam. V-alakban ment fölfelé, a széklábak, tárgyak pedig repültek mindenfelé. Aztán kétségbeesetten kiabáltak mentőkért” – emlékezett vissza a nyugdíjas a Blikknek.

Nem volt halálos áldozata a TEK-nek

A TEK-nél vagy annak elődeinél eddig legfeljebb arra volt példa, hogy megsérültek rendőrök egy-egy műveletben, de ez sem gyakran fordult elő. Az egyik ilyen, nyilvánosan is ismert eset még 2013-ban volt, amikor egy TEK-es hasba lőtte a kollégáját. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kapcsolódó:

„Hatalmas volt robbanás, 25 hónapig voltam katona, de ilyet még ott sem láttam” – a szomszéd szerint órákon át érvelt saját igaza mellett az esztergomi robbantó

Kiemelt kép: TEK