A tegnap este történt robbantás kapcsán csütörtök délután tájékoztatót tartott a Terrorelhárítási Központ. A TEK főigazgatója, Hajdu János számolt be a történtekről. Megrázó részleteket árult el a tragikus esetről.

Körözés alatt állt a robbantó

Az esztergomi robbantást elkövető férfit a Szabolcs vármegyei rendőrök körözték hivatalos személy elleni erőszak okán. Korábban többször is behívta a rendőrség, de ezeket figyelmen kívül hagyta a férfi. Agresszív, veszélyes ember hírében állt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szükségessé vált a TEK bevetése

Amikor a férfi mindenkivel, köztük a zsarukkal szemben is fenyegetően lépett fel, a TEK munkatársai is a helyszínre vonultak. Szerda kora délután zárták körül azt az ingatlant, amiben a zavart elméjű férfi tartózkodott. A ház teraszáról kommunikált a férfi a műveleti egységgel.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Négy és fél órán át zajlott a túsztárgyalás

A hosszadalmas túsztárgyalás alatt a férfi egész végig agresszív volt. Bizonyos pontokon úgy tűnt, hogy meg fogja magát adni. Erre végül nem került sor, ezért döntöttek úgy, hogy elfogják.

Még azelőtt el akarták fogni, hogy besötétedett volna

A kaput sötétedés előtt, páncélozott jármű fedezékében nyitották meg. A fő bejárati ajtóhoz sorakoztak fel a TEK munkatársai, majd felgyorsultak az események. A kommandósok azonban már nem tudtak belépni a házba.

Flexszel vágott a férfi a gázpalackba

A házban tartózkodó körözés alatt álló férfi egy flex segítségével belevágott a gázpalackba, így idézte elő a robbanást. A TEK-esek körülbelül 8-10 métert repültek a robbanás erejétől. Végül egy kisebb méretű tóba zuhantak.

Rögtön segítettek a bajbajutottakon

A tóba esett kollégákat azonnal kimentették. A mentősök megkezdték a sérültek állapotának stabilizálását. Hamar kiderült, hogy egy TEK-es meghalt.

Többen súlyosan megsérültek

A sérültek között voltak, akiknek csontjaik törtek. Olyan is akadt, akinek fogai estek ki. Egyelőre csak feltételezés, hogy szándékos robbantás történt, de minden jel arra utal, hogy nem balesetről van szó.

Jogszerű volt a művelet

A vizsgálatok még zajlanak, majd csak azok lezárultát követően lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy valóban szándékos volt-e a robbantás. Hajdu János szerint minden kétséget kizáróan jogszerű volt a művelet, amit a helyszíni szakértők is megerősítettek. A TEK szakszerűen járt el, és mindent ugyanígy csinálnának legközelebb is.

Lehetett sejteni hogy erőszakosan fog viselkedni a férfi

A robbantó előélete ismert volt a hatóságok számára. Nem fenyegetőzött robbantással, de kilátásba helyezte azt, hogy megöli a rendőröket. „Gyertek be értem, nem adom meg magam” – kiabálta a robbantó.

Több kisebb tüzet is gyújtott előzőleg

A férfi a robbantás előtt több kisebb tüzet is gyújtott. Arra senki sem számított, hogy elővesz egy flexet. A helyszíni szemle még tart. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hajdu János – BPK-montázs