Vonja vissza, de legalább alaposan értékelje át a kormány az állami intézményekben kötelezően bevezetett 18 fokos hőmérsékletről szóló rendeletét – ezt követeli Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében az első hűvösebb őszi napok tapasztalatai alapján a Vasutasok Szakszervezete.

Tömeges betegállománnyal kell számolni

A MÁV munkahelyek nagy részén képtelenség betartani a 18 fokos hőmérsékletre vonatkozó szabályozást – jelentette ki az elmúlt napok keserű tapasztalatai alapján a VSZ elnöke. Meleg János szerint már most látszik, amennyiben a kormány nem változtat ezen a szigorú, csaknem embertelen, kötelezettségen, tömeges betegállománnyal kell számolni a vasutasok körében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok helyen kályhával fűtenek

Ugyanis a MÁV-nál nemcsak korszerű irodaépületekben dolgoznak az emberek, hanem sok olyan kisebb állomáson és megállóhelyen is, ahol a szolgálati helyiségeket még mindig kályhával vagy különféle egyszerű hősugárzókkal fűtik, így kizárt, hogy folyamatosan tartani lehessen az előírt, egyébként sem komfortos hőérzetet biztosító 18 fokot.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Embertelen és egészségtelen

Ez azonban csupán technikai probléma, aminél sokkal nagyobb gond az alacsonyan tartott hőmérséklet egészségre ártalmas hatása. Embertelen és egészségtelen ilyen alacsonyra korlátozni a hőfokot ott, ahol például a nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának a munkavállalók. De kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a megbetegedéssel – írja közleményében a szakszervezet.

Nem tudják szárítani a vizes ruháikat

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is, akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz” – sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János.

Az irodában dolgozók sincsenek jobb helyzetben

A VSZ elnöke szerint az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Ezt írja a jogszabály

A szakszervezt azt írja, a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

Levél Orbán Viktornak

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet

Döntött a kormány: a középiskolákban 18 fok lesz, az általános iskolákat pedig 20 fokra kell felfűteni

Kiemelt kép: illusztráció