Megviselte Miklósa Erikát, hogy tavaly nem őt, hanem Ókovács Szilvesztert választották a Magyar Állami Operaház igazgatójának. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar koloratúrszoprán úgy érzi, fontos lett volna az a változás, amit ő hozott volna az intézmény életébe. A tavalyi főigazgatóválasztás rendkívül szokatlan módon zajlott, annak ellenére, hogy a szakmai bizottság nem támogatta Ókovács Szilveszter kinevezését, Csák János miniszter mégis úgy döntött, hogy a régi főigazgató vezesse tovább az intézményt.

Megviselte a kudarc

Az operaénekes azt mondta, hogy a tavalyi év rendkívül nehéz volt számára. „Akkor volt az Opera-pályázat, és nemcsak azért viselt meg, mert nem én nyertem el az igazgatói tisztséget, hanem mert tudtam, ez mit jelent a műfajomnak. El voltam keseredve a közösség miatt, mert tudom, mennyire fontos lett volna a változás. Nyilvánvalóan elfogadtam az eredményt, de én is ember vagyok, aki ezt nehezen élte meg”. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Érvénytelen lett a pályázat

Mint ismert, az Operaház igazgatói posztjára egy évvel ezelőtt lehetett pályázni. A Kulturális és Innovációs Minisztérium már 2022-ben kiírta a pályázatot, amelyen az akkori főigazgató, Ókovács Szilveszter és Győriványi Ráth György karmester, az Operaház volt főzeneigazgatója indult, ám ezt a pályázatot a minisztérium eredménytelennek nyilvánította.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ókovácsot nem javasolta a szakmai bizottság

Csák János miniszter akkor azt mondta, hogy azért döntöttek így, mert nem volt elég jelentkező. Tavaly viszont 11-en pályáztak a Magyar Állami Operaház főigazgatói pozíciójára. Köztük Miklósa Erika és Rost Andrea is. A bizottság javaslatai alapján hárman voltak esélyesek a posztra, az egyik volt közülük Miklósa Erika. Ókovács Szilveszter neve nem szerepelt a szakmai javaslatban, a minisztérium mégis az ő mandátumát hosszabbította meg 2028-ig.

Többen távoztak

A döntés után többen távoztak az intézményből. Sokan sérelmezték, hogy az az Ókovács Szilveszter nyert, aki figyelmen kívül hagyta az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének panaszait, konzultációs kéréseit, és akinek a korábbi regnálása idején az operaházi dolgozók jogai sérültek.

Büfé-ügy

Idén sem volt botránymentes a Magyar Állami Operaház működése. Először azért tört ki botrány, mert az Opera átvette a büfé üzemeltetését, majd a bevétel növelése érdekében, a vezetőség a Carmina Burana előadásába félórás szünetet iktatott be. Emiatt a darab rendezője felmondott. Miklósa Erika, az előadás főszereplője is felháborodott Ókovács Szilveszter döntésén.

Megszólalt Miklósa Erika

„Végtelenül elszomorít a döntés, hogy a 70 perces Carmina Burana öt éve futó – sikeres, teltházas – előadását »kettévágják« egy szünettel a Magyar Állami Operaházban egy főigazgatói utasításra. Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza” – mondta a Kossuth-díjas operaénekesnő.

Méltatlan

A Kossuth-díjas operaénekes szerint „ez méltatlan az alkotókkal, a közönséggel, méltatlan a Carmina Burana szellemiségével szemben. Bogányi Tibor karmestert-rendezőt tisztelem, fantasztikus előadást képzelt el, hozott létre, és tisztelem a döntését, hogy ilyen körülmények között nem vesz részt a produkcióban. Bízom benne, hogy a főigazgató visszavonja ezt az utasítását.”  

Sztrájkoltak a dolgozók

Március közepén pedig sztrájkoltak a Opera dolgozói. A több napos munkabeszüntetést a zenekar tagjai és a színpadi személyzet kezdte meg. Az ott dolgozók nagy része az aránytalanul alacsony fizetések és a kollektív szerződés hiánya miatt tiltakozott. Az előadások ezután méltatlan körülmények között – zongorakísérettel, megkurtítva – kerültek színre. Végül megállapodás született a szakszervezet és a vezetőség között. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: