A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) befejezte az orosz fejlesztésű, Szputnyik V nevű, koronavírus elleni vakcina vizsgálatát, úgyhogy innentől kezdve már olthatnak az orosz oltóanyaggal is. A friss engedélyeztetéssel már négy vakcina áll az egészségügyi dolgozók rendelkezésére.

Megkapta az engedélyt az orosz vakcina is

Kásler Miklós a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az NNK befejezte az orosz oltóanyag hatósági vizsgálatát, és az eredmények alapján megállapították, hogy „a vakcina gyógyszerminőségi tekintetben a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból pedig embereken alkalmazható” – írta Kásler a bejegyzésében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az OGYÉI már korábban engedélyezte a Szputnyik V-t

Január 20-án jelentette be az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), hogy zöld utat adnak az orosz vakcinának, annak ellenére, hogy a hatósági szakértők problémákat fogalmaztak meg az oltóanyaggal kapcsolatosan – írja a Telex.

Szijjártó bejelentette, aláírták a szerződést

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az OGYÉI engedélyezése után két nappal jelentette be Moszkvából, hogy aláírták a szerződést az orosz oltóanyag beszerzéséről. A megállapodás értelmében kétmillió adag, vagyis egymillió embernek elegendő vakcina fog érkezni az országba a következő hónapokban.

Kellett az NNK laboratóriumi vizsgálata is

A január végi engedélyezéskor az OGYÉI azt a feltételt szabta ki, hogy az orosz vakcinának meg kell felelnie az NNK hatósági, laboratóriumi vizsgálatának is – mint már tudjuk, ez történt most meg.

Már a jövő héten olthatnak a vakcinával

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója szombaton jelentette be, hogy az orosz vakcina biztonságos és megbízható, így egy kisebb adaggal már akár a jövő héten megkezdődhet az oltás a Szputnyik V-vel. A főigazgató egy brit orvosi szaklapra, a Lancetre hivatkozva ismerte el az orosz vakcina hatékonyságát, mivel a brit lap 92 százalékos hatékonyságúnak ítélte meg az orosz oltóanyagot.

Hol van az orosz vakcina alkalmazási előirata?

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) levélben fordult Szentiványihoz, akitől azt kérték, tegyék közzé az orosz vakcina alkalmazási előiratát, különben nem szívesen ajánlanák a vakcinát az orvosoknak. A főigazgató azt válaszolta, erre mindenképpen sor fog kerülni, mielőtt beindulna a tömeges oltás. Az előirat és a dokumentumok egyébként a mai napig nem érhetők el.

Kapcsolódó

Már 4 vakcinával oltunk

A Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után az orosz oltóanyag is megkapta az engedélyt, így már “négy vakcina áll a rendelkezésünkre a koronavírus elleni harcban” – írja Kásler.

Mutatjuk Kásler Miklós bejegyzését

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vakcina – Forrás: MTI/Vasvári Tamás