Megérkezett Magyarországra az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett, oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmánya. Az első vakcinaszállítmány 20 ezer ember oltására lesz elegendő.

Itt van az első szállítmány

Az AstraZeneca-vakcina első szállítmánya  – amely közúton érkezett a Hungaropharmához szombat reggel –, amelyet a regisztrált, 60 év alatti krónikus betegek kaphatnak majd meg – hangzott el az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Már három vakcinánk is van

Az AstraZeneca oltóanyagát a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet előbb engedélyezte, mint az Európai Gyógyszerügynökség. Így már az oltási munkacsoport három vakcinával is számolhat.

Könnyebben tárolható

Az AstraZeneca egyik előnye, hogy viszonylag könnyen tárolható és szállítható, legalábbis könnyebben, mint az eddig használt vakcinák. Ezt a vakcinát normál hűtött körülmények mellett, 2 és 8 fok között lehet tárolni és szállítani.

20 ezer ember oltására elegendő AstraZeneca-vakcina érkezett

Két adagra van szükség

Más koronavírus-vakcinákhoz hasonlóan ebből az oltóanyagból is két adagra van szükség. A másodikat az első oltás utáni 4-12 héten kell beadni.

Milliós adagot kötöttünk le

Magyarország az AstraZeneca vakcinájából 6 540 000 adagot kötött le. Mivel ebből az oltásból két adagra van szükség, így ez 3 270 000 ember oltására elég.

Megvan a lista az oltóhelyekről

Amint arról írtunk korábban, megjelent a lista a kórházaktól elvárt oltóhelyek számáról. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a közösségi oldalán tette közzé az oltóhelyek listáját.

Az oltási sorrend

A 80 oldalas oltási tervet sikerült a 444-nek mellékletekkel együtt megnéznie, így az is kiderült, hogy mennyien vannak az egyes oltási csoportokban.

Haladunk az oltásokkal

Az oltási terv szerint az első csoportban az egészségügyi és egészségügyben dolgozók kapnak oltást, míg a második körben pedig a szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek. Ennek a két csoportnak az oltása nagyrészt már befejeződött, péntek reggelig összesen 264 ezer ember jutott vakcinához.

Akinek nem kell a vakcina, a sor végére kerül

Orbán Viktor miniszterelnök az Andrej Babis cseh kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az oltás önkéntes és ingyenes. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogyha valaki nem kéri az éppen elérhető vakcinát, akkor az megy a sor végére. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: AstraZeneca-szállítmány – Források: MTI/Máthé Zoltán