Az országos átlagot meghaladó a drágulás a fővárosban. Mélyebben kell a zsebébe nyúlnia az autósok többségének. Ez fájni fog!

Jelentős drágulás

Egy év alatt 17 százalékkal, több mint 75 ezer forintra ugrott a kötelező biztosítás éves átlagdíja Budapesten. Ez derült ki a jegybank második negyedévről szóló adataiból. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Máshol olcsóbb

Különösen akkor lehet fájó az emelés mértéke, ha tudjuk: a fővároson kívül 11 százalékos drágulást mértek. A Gazdaságkutató Intézet szerint a dráguló alkatrészek mellett a biztosítókra kiszabott különadók árát is az autósok fizetik.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Később tovább drágul

Az RTL által megkérdezett alkuszcég úgy számol, legalább tizedével magasabb tarifa vár azokra is, akik a következő hónapokban válthatnak biztosítást.

Az autósok többségét érinti

Hozzátették, nem csak azokkal fizettetnek többet, akik balesetet okoztak: mélyebben kell a zsebébe nyúlnia az autósok többségének, pedig az átlagfizetés és egyelőre a nyugdíj is kevesebbet ér, mint tavaly.

Több mint 1 millió casco

Az MNB friss adatai szerint 2023 második negyedévében a biztosítók bő 1 millió casco szerződést kezeltek, 1,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban – tájékoztat honlapján a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége.

22 százalékos emelkedés

Azt írták, hogy a casco állományhoz tartozó átlagos éves díj elérte a 161 ezer forintot, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 133 500 forintos értéknél.

Csupán az ötöde

Felhívták arra is a figyelmet, hogy a forgalomban lévő gépjárműveknek csupán ötöde rendelkezik ilyen biztosítással, noha a lopáskárokra, valamint az elemi és a saját hibából adódó töréskárokra csakis ez a biztosítás nyújthat fedezetet.

Inflációs emelkedés

„Az elmúlt 12 hónapban tapasztalt díjemelés nem tér el lényegesen az ebben az időszakban tapasztalt infláció mértékétől – magyarázza Papp Lajos elnök. – Az emelkedés elsődleges oka, hogy mind az alkatrészárak, mind a szervizekben alkalmazott rezsióradíjak lendületesen emelkedtek ebben az időszakban, miközben az autók egyre korszerűbb műszaki megoldásai és a gazdagabb szériafelszereltség szintén felfelé téríti az átlagdíj mértékét.”

Elöregedő autópark

Az elnök az alacsony cascohányadot részben az elöregedő hazai autópark magyarázza: 2023 félévében a személyautók átlagéletkora elérte a 15,5 évet, és a kisebb értéket képviselő idős autók egy részére már nem éri meg casco biztosítást kötni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció