A házak, irodák, hidak és sok más objektum megépítése és fenntartása különböző szakemberek és szakágak összehangolt munkáját igényli. Ebben a cikkben azt fogjuk sorra venni, hogy kik azok, akik részt vesznek egy átlagos építkezésen és milyen szerepük van az építési folyamatban.

Tervező

Építkezéskor az első, akikkel találkozunk, azok építészmérnökök, akik a mi javaslataink alapján megtervezik a kívánt épületet. Léteznek olyan irodák, például a kulcsrakészház.hu is ilyen, amelyek az építtetőt alaprajz ötletek előzetes megadásával segítik. Ez kiindulási alapként mindig nagyon hasznos. 

Természetesen minden esetben lehetőség van a tervek személyre szabására, hiszen sok függ a telek nagyságától, a terepviszonyoktól és az elhelyezkedéstől. A tervezés korai szakaszában érdemes felvenni a kapcsolatot lakberendezővel és belső építésszel is.

Generálkivitelező

A generálkivitelező az építkezés központi alakja, akinek a feladata, hogy összehangolja az összes szükséges tevékenységet és szakembert. Ő a felelős az építkezés teljes lebonyolításáért, a gazdasági ügyekért, az ütemezésért és a minőségért is. Ez az építési vállalkozó az, aki összefonja az összes szálat és gondoskodik arról, hogy az épület időben és a terveknek megfelelően készüljön el. 

Szakági kivitelezők

Az építkezésben számos szakág vesz részt és mindegyiknek saját, egyedi feladata van. A kőművesek, burkolók, víz- és gázszerelők, villanyszerelők és egyéb szakemberek mind sajátos tudással és képességekkel rendelkeznek, így tudják az épület minden részét megfelelően kivitelezni. Az összes szakág együttműködése elengedhetetlen az építkezés sikere szempontjából. 

Projektmenedzser

A projektmenedzser az építkezés irányításának egyik kulcsfigurája. Nincs saját alvállalkozói köre, ő a megrendelő nevében vállalja át az ütemezést és a munkaszervezést, de nem vállal garanciát a munka minőségéért. 

A projektmenedzser a generálkivitelező közvetlen segítője is lehet, aki gondoskodik arról, hogy minden a tervek szerint haladjon előre és a problémák esetén gyorsan reagáljon.

Műszaki ellenőr

Az építkezés során a minőség ellenőrzése igen fontos. Ezért van szükség a műszaki ellenőrre, aki szorosan figyelemmel kíséri az építési folyamatot. A műszaki ellenőrnek tapasztalattal kell rendelkeznie az adott szakágban és képesnek kell lennie az építési folyamat során felmerülő problémák gyors és hatékony megoldására.

Az építkezés egy összetett folyamat, amelynek során sok különböző szakembernek kell összehangoltan dolgoznia. A generálkivitelező irányítja az egészet, a szakágak teszik a dolgukat, a projektmenedzser felügyeli a tervezést és az ütemezést, míg a műszaki ellenőr gondoskodik a minőségről. Mindegyikük nélkülözhetetlen a sikeres építkezéshez, és együttműködésük lehetővé teszi a kivitelezés zökkenőmentes lebonyolítását.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: kulcsrakeszhaz.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.