Könnyen elképzelhető, hogy mások is követik majd a Lidl és a Rossmann példáját, és nem nyitnak ki december 24-én. A legfrissebb híre szerint a kereskedelem további szereplői fontolgatják, hogy meghozzák a döntést. A szakszervezet üdvözli a tervet, a kormány viszont egyelőre ellenzi a kötelező december 24-i boltzárat.

Komoly döntést hozott a Lidl

Azt már megszokhattuk, hogy karácsony napjain zárva tartanak az üzletek, december 24-én azonban eddig, ha rövidebb nyitva tartással is, de várják a vásárlókat a boltokban. Ahogy azt megírtuk, idén szenteste vasárnapra esik, a Lidl Magyarország pedig épp ezért úgy döntött, hogy december 24-én mind a 200 üzletét zárva tartja, a 8500 munkavállalónak pedig szabadnapot biztosít arra a napra. A szupermarketlánc a A CÖF-CÖKA (Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány) és az Egyenlő.hu kezdeményezésének hatására hozta meg a döntést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Rossmann is döntött

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy nem sokkal később a Rossmann is bejelentette, hogy a cégvezetés egyhangúlag megszavazta a december 24-i szabadnapot a dolgozói számára. „Már korábban is gondolkodtunk azon, hogy akinek csak lehet, lehetővé tesszük, hogy a december 24-ét ünnepi készülődéssel, szerettei körében töltse, ebben a döntésben megerősített minket a Lidl példaértékű lépése” – mondta el Szurma Gyöngyi cégvezető-értékesítési vezető.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A kormány egyelőre ellenzi

A kormány egyelőre ellenzi a kötelező december 24-i boltzárat. Még 2020-ban Schanda Tamás, az egykori innovációs tárca államtitkára úgy fogalmazott, hogy a munkaszüneti napok számának növelése gyengítené a versenyképességet és GDP-kiesést okozna, valamint csökkentené a büdzsé bevételeit is.

Leszavazták a javaslatot

A kormánytöbbség legutóbb 2023. november 13-án szavazta le a parlament vállalkozásfejlesztési bizottságában az erre vonatkozó indítványt, miután azt a Jobbik egyik politikusa – sokadjára – újra előterjesztette.

Hír a CBA-ról

A CBA üzleteinek ünnepi nyitvatartását nem maga az üzletlánc határozza meg: „A CBA hálózat üzletei franchise rendszerben működnek, az adott egység nyitva tartási idejét az üzemeltető vállalkozás határozza meg a jogszabályi előírásoknak megfelelve, a vásárlói igények figyelembevétele mellett” – írták a Blikknek. A hazai szuper- és hipermarketláncok még nem döntöttek a kérdésben.

Dolgoznak az ügyön

szakszervezet üdvözölte a Lidl döntését. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, Karsai Zoltán a Népszavának mondta, évek óta azon dolgoznak, hogy december 24-én ne nyissanak ki a hazai kiskereskedelmi láncokhoz tartozó boltok. Mostanáig annyit értek el, hogy délben bezárnak.

Mik a lehetőségek?

A szakember szerint a Lidl bejelentését azért kell megkülönböztetett figyelemmel kezelni, mert a magyarországi piacvezető kiskereskedelmi lánc döntött úgy, december 24-én nem nyit ki. Karsai Zoltán szerint a többiek előtt két lehetőség áll: vagy követik a piacvezető példáját, vagy igyekeznek kihasználni, hogy – ha nagyon rövid időre is – keletkezik egy piaci rés.

Akik nem zárhatnak be

A plázákban található kiskereskedelmi üzletek a bérleti szerződésükben szereplő szolgáltatási kötelezettségük miatt még egy megszülető széles körű megállapodás esetén sem zárhatnának be december 24-én egész napra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció