Vasárnaptól nem kérhet pénzt a gumis, ha ott hagyjuk nála a használt abroncsot! Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, melyeket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek.

Új a hulladékgazdálkodási rendszer

Júliustól elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer, mellyel párhuzamosan Brüsszel elvárásainak megfelelően bevezettük a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, miszerint a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezeléséért – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Külön kell gyűjteni a gumiabroncsokat

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra, így a gumiabroncsra is speciális szabályok vonatkoznak; ennek megfelelően a hulladékká vált gumiabroncsot októbertől külön kell gyűjteni, és a MOHU MOL Zrt., valamint alvállalkozóinak az erre kijelölt telephelyein vagy a forgalmazónak kell leadni, akik ingyenesen átveszik azt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Javulást remélnek

A tárca reménye szerint az intézkedéssel „emelkednek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez”.

Tisztítsuk meg az országot!”

A közlemény szerint a kormány célja az ország megtisztítása az illegálisan elhelyezett vagy elhagyott hulladékoktól; a Tisztítsuk meg az Országot! projekt részeként eddig több százezer tonna elhagyott hulladékot szállítottak el főként közterületről, erdőből, folyók, vasúti és közúti létesítmények mellől.

Egy applikáció is segít

Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását segíti a HulladékRadar applikáció is, mely immár közel 30 ezer felhasználóval bír.

Illegális akkumulátorhulladék-raktárra bukkantak

A BudaPestkörnyéke.hu júliusban írt arról, hogy illegális akkumulátorhulladék-raktárra bukkantak egy elhagyatott ikladi ipartelepen, a helyszínre a rendőrség és a katasztrófavédelem is kivonult.

Porral belepett zsákok

A helyszínen készített képekből az derült ki, hogy egy vegyi anyagokat gyártó cég fekete porral belepett zsákjaiból is került a Pest vármegyei településen található telepre. A dél-koreai vállalat nagy mennyiségben állít elő akkumulátorgyárak számára különböző alapanyagokat.

Felhalmozták a hulladékot

A Pest megyei község határában található iparterületen egykor gumiabroncsok feldolgozását végző cég működött, most nagy mennyiségű darált gumit „tárolnak” a földre ömlesztve és nagy zsákokban, de számos egyéb hulladékot is felhalmoztak a telepen, amin négy jó állapotú raktár is áll.

Feljelentést tettek

A rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság július 5-én egy bejelentés után vonult ki a telepre, az illegálisan tárolt hulladék vizsgálatához katasztrófavédelmi szakértők is érkeztek. A bejelentő az ügyben a rendőrségen feljelentést is tett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció