Nincs bizonyíték arra, hogy összefüggés lenne a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, az oltóanyag pénteken megkezdett vizsgálatát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) folytatja – közölte a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában az uniós gyógyszerügynökség kedden. Ebből a vakcinából kedden 28 ezer adag érkezett Magyarországra.

Azonnal megkezdték a vizsgálatot

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség pénteken kezdte meg a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagával végzett beoltást követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses estek kivizsgálását, miután az Egyesült Államokban addig négy erre utaló esetet jelentetek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szokatlan esetek

Elmondták, a négy szokatlan véralvadással járó esetből egy a klinikai vizsgálat szakaszában, három pedig a vakcina beadását követően fordult elő az Egyesült Államokban. Az egyik eset halálos kimenetelű volt. Az uniós ügynökség közölte: még nem világos, hogy van-e okozati összefüggés a Janssen oltóanyaga és a kisszámú vérrögképződéses eset között, ezért folytatja a megkezdett vizsgálatot, melynek eredményéről hamarosan tájékoztatást ad.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Amerikában felfüggesztést javasoltak

Az amerikai egészségügyi hatóságok kedden a Johnson & Johnson koronavírus elleni, egydózisú vakcinája alkalmazásának felfüggesztését javasolták, miután hat embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel.

Később érkezik a többi

Az EU-ba hétfőn érkeztek meg az első Johnson & Johnson-vakcinaszállítmányok, azonban a vállalat az amerikai javaslatot követően bejelentette: úgy döntött, hogy késlelteti a vakcinák leszállítását Európába.

Magyarországra is érkezett belőle

Az USA-ban eddig közel hétmillió ember kapta meg a Johnson&Johnson egydózisú vakcináját, amiből kedden érkezett 28 800 adag Magyarországra is.

Magyarázatot kérnek

Egy név nélkül nyilatkozó uniós szóvivő a Reuters hírügynökségnek elmonda, az Európai Bizottság magyarázatot kért az amerikai gyógyszercégtől a “teljesen váratlan” bejelentésére a koronavírus elleni vakcina uniós szállításának késedelméről.

55 millió adagot vártak

A szóvivő szerint a hír váratlanul érte a brüsszeli testületet, a vállalat ugyanis korábban megerősítette, hogy június végéig 55 millió adag oltóanyagot szállít az Európai Unióba. Közölte, az Európai Bizottság kapcsolatba lépett a gyógyszercéggel, hogy tisztázza a szállítás késedelméről hozott döntését.

Sokkal nagyobb az előnye, mint a hátránya

Sajtóinformációk szerint az Egyesült Államok döntését követően Belgium és Hollandia is úgy határozott, egyelőre nem kezdi meg a Johnson & Johnson vakcinájának alkalmazását. Az Európai Gyógyszerügynökség keddi nyilatkozatában megerősítette, hogy a Jansen-vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Egy oltás is elegendő

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján az egydózisú Johnson & Johnson/Janssen vakcináról Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy megérkezett a szállítmány a reggeli órákban. A Janssen vakcinájának jelentősége, hogy egy oltás elegendő a védettség kialakulásához.

A Szputnyikhoz hasonlít

Ez már a hatodik oltóanyag, amellyel Magyarországon oltanak. Technológiája az orosz Szputnyik vakcinához hasonló, és az is oltható vele, aki átesett már a betegségen, és az is, akik krónikus betegséggel küzd. Minden 18 év fölötti megkaphatja ezt a vakcinát is, a várandós nőknek és a szoptató édesanyáknak jelenleg még ellenjavallt – mondta a tiszti főorvos. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció