Amint arról a BudaPestkörnyéke.hu is hírt adott július 1-jével fizetőssé váltak a P+R parkolók Kelenföldön, a Köki Terminálnál, Kőbánya-Kispesten, Hűvösvölgynél, az Örs vezér terén, valamint a Pillangó utcánál. A Budapest Közút közleménye szerint emiatt pedig Kelenföldön például azonnal visszaesett a parkolók kihasználtsága.

Visszaesett a kihasználtság, de…

Az Etele téren és Őrmező parkolóiban mostanra hatvanöt százalékos lett a nappali kihasználtság a korábbi száz százalékos helyett, illetve éjszaka is csak tizenöt százalékos kihasználtság figyelhető meg a korábbi hetven százalékos csúcs helyett. Viszont az is igaz, hogy az Őrmező P1, P2 és az Etele tér P1, P2 parkolókban, amióta fizetni kell, visszaszorult az a jelenség, hogy többen körbekerített autótárolónak használták a területet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ennyit kell fizetni

Reggel 6 és este 10 óra között alkalmanként 350 forintért lehet igénybe venni a P+R parkolókat, éjszaka – azaz 22 órától reggel 6 óráig – 105 forint/óra ellenében lehet parkolni. A közútkezelő szerint egyébként különösen azé éjszakai díjfizetés járult hozzá a P+R funkció helyreállításához.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Akiknek szüksége van rá

A közútkezelő úgy véli a fizetős megoldás miatt mostantól pont azok fogják igénybe venni ezeket a parkolási lehetőségeket, akiknek szükségük van rá, illetve, akiknek való, vagyis az agglomerációból érkezők, akik tömegközlekedéssel folytatják tovább az útjukat. A közútkezelő elmondása szerint a díjfizetés bevezetésével ezek a parkolók teljes egészében P+R funkciót tudnak majd betölteni, megszűnhet a hosszú távú, nem P+R jellegű parkolás jelensége, és könnyebb lesz parkolóhelyhez jutni.

Mindig hamar megteltek

Ezek a parkolók egyébként a fizetős megoldás előtt rendszerint már kora reggel megteltek, sokszor pedig pontosan azok nem tudták igénybe venni, akiknek a legnagyobb szükségük volt rá. A parkolók fizetőssé tételéről amúgy már tavaly született döntés, ám egészen mostanáig nem kellett fizetni a használatért.

Parkolj és menj tovább

A P+R parkoló angol elnevezés. Park and Ride rövidítése, ami nagyjából azt jelenti, hogy parkolj le és utazz tovább. A világ nagyvárosaiban a metróvonalak mentén, a kötöttpályás közlekedési eszközök közelében, főleg a külvárosokban vagy a peremkerületekben épülnek ilyen parkolók.

1453 parkolóhely

Az Őrmező P1, P2, valamint az Etele tér P1, P2 parkolók a 4-es metró beruházása keretében létesültek a Kelenföldi pályaudvar térségében, összesen 1453 várakozóhellyel. 

Európai Unió támogatta

A projektet az Európai Unió támogatta, melynek feltétele az volt, hogy a parkolók öt éven át térítésmentesen üzemeljenek. A fenntartási időszak a négy P+R parkolóra vonatkozóan 2017. november 18-án kezdődött és 2022. november 17-ig tartott, ezt követően megszűntek a megkötések a díjszedés lehetőségével kapcsolatban.

Éjjel-nappal működnek

A kelenföldi P+R parkolók 0-24 óráig üzemelnek az év minden napján, tehát hét végén és ünnepnapokon is díjfizetés ellenében lesznek használhatók nappal és éjszaka egyaránt. A parkolókban hagyott járművek biztonságáról kamerarendszer gondoskodik.

Minden fővárosi tulajdonban lévő P+R fizetős lesz

A Budapest Közút közölte azt is, hogy az éjszakai díjfizetést a többi fővárosi tulajdonú, az általuk üzemeltetett jelenleg is fizetős P+R parkolóban (Köki Terminál, Kőbánya-Kispest, Hűvösvölgy P1, Örs vezér tere, Pillangó utca, Újpest-Városkapu) is bevezetik július elsejétől. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: P+R parkoló Kelenföldön – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu