Szlovénia több régiójában lakhelyelhagyási tilalmat rendelnek el, és egyéb korlátozó intézkedést is bevezetnek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a válságkabinet.

Növekvő esetszámok

Ales Hojs belügyminiszter kifejtette: azokban a régiókban lesznek korlátozások, amelyekben az elmúlt két hétben százezer főre vetítve a fertőzöttek száma meghaladta a 140-et. Hét régióról van szó a 12-ből, nagyrészt Délkelet-, Közép- és Észak-Szlovéniában.    

Ezek a BudapestKörnyéke legfrissebb hírei

Újabb korlátozások

Péntektől ezekben a régiókban tíz főre csökkentik az összejöveteleken részt vevők maximális számát, korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a sportrendezvényeken való részvételt, valamint kötelezővé teszik a maszkviselést zárt és nyílt térben.    

FRISS: „A férjemet egy szirénázó mentő vitte el” – koronavírus miatt intenzív osztályra került Liptai Claudia férje

Lakhelyelhagyási tilalom

Hozzátette továbbá, hogy a lakhelyelhagyási tilalom is csak az említett területekre vonatkozik. Az erősen fertőzött régiókból – néhány kivétellel – nem lehet a kevésbé fertőzött területekre utazni. Fordítva lehet, de nem ajánlott.    

A kormány folyamatosan megfigyeli a helyzetet

A járványügyi adatok tükrében a kormány kéthetente felülbírálja döntését.    

Digitális oktatás

Simona Kustec oktatási miniszter jelezte: hétfőtől egy hétig az egész ország területén 5. osztálytól fölfelé az általános iskolák és a középiskolák is digitális oktatásra állnak át.    

Többeket ápolnak az intenzíven

A kormány által közzétett adatok szerint szerdán 745-tel 10 684-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Egy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 176-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 222-en vannak kórházban, közülük 40-et ápolnak intenzív osztályon.    

Horvátországban ez a helyzet

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 793-mal nőtt és elérte a 22 534-et az azonosított fertőzöttek száma. Tíz ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 344-re nőtt. Kórházban ápolnak 439 beteget, közülük 26-an vannak lélegeztetőgépen.

Kiemelt kép: Illusztráció