Fontos bejelentést tett a Facebookon Lantos Csaba energiaügyi miniszter. A politikus ma találkozott Juhász Edittel, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével, és döntés született a napelemekkel kapcsolatban.

Akik a szaldó rendszerben maradhatnak

Azok, akik szeptember 7. éjfélig jelezték az elosztóhálózati társaság felé háztartási napelem telepítési igényüket, és 2025. végéig a beruházás a végére ér, a telepítéstől számított tíz éven át az éves szaldó elszámolási rendszerben maradhatnak. A bejelentés szerint azok is az éves szaldó elszámolási rendszerben maradhatnak a feltelepítéstől számított egy évtizedig, akik már akár évekkel ezelőtt csatlakoztak a hálózathoz, vagy a 2022-es őszi nagy jelentkezési hullám nyomán még csak mostanában tudnak telepíteni a háztetőjükre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez az előnyös megoldás

„A jövő évtől is fenntartjuk tehát az éves elszámolást a már működő háztartási-méretű napelemes rendszerekre a telepítésüktől számított 10 éven át. Az éves szaldó előnyösebb, mert minden más megoldásnál több megtakarításhoz, alacsonyabb villanyszámlához segíti a családokat” – mondta a miniszter.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A brüsszeli elvárás

A brüsszeli elvárás azonban az, hogy a jövőre nézve 2024. január elsejével a kormány változtassa meg elszámolási rendszert, és vezessék be a bruttó elszámolást. Akik a mai naptól jelentkeznek az elosztótársaságnál, ők már várhatóan a bruttó elszámolásba fognak kerülni.

Akik jelezték a fejlesztési igényt

„Úgy döntöttünk, hogy a kedvezőbb éves elszámolást alkalmazzuk a már üzemelők mellett azokra a háztartási erőművekre is, amelyek működtetői ez idáig jelezték fejlesztési igényüket. Utóbbiak esetében a Brüsszel által megszabott januári határidőhöz képest további 24 hónapot biztosít majd a hivatali rendeletmódosítás a beruházások befejezésére” – folytatta Lantos Csaba.

Ha már előkészületben van

Vagyis így a már előkészületben lévő fejlesztések is az éves szaldóban maradhatnak tíz éven át, ha a kivitelezésük legkésőbb 2025 végéig lezárul. A mostantól beérkező újabb igényekre alapozó beruházások pedig egységesen a bruttó elszámolásba kerülnek.

Kocsis lépett

A BudaPestkörnyéke.hu írta meg, hoogy Kocsis Máté, a kormányzó Fidesz frakcióvezetője ugyanis egy Facebook-posztban fordult Lantos Csaba miniszter felé. „A háború és a szankciók miatt kialakult energiaválság több mint egy éve kilőtte és rángatja az energiaárakat” – kezdte bejegyzését. „Ilyen körülmények között nincs helye annak, hogy az unió elvárásai nyomán rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, akik az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat”.

Unfair

A frakcióvezető szerint ők havonta átlagosan mintegy 20 ezer forintot takarítanak meg az áramköltségeiken. „Nem fair velük szemben, hogy menet közben változnak a szabályok, nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak, a brüsszeli direktíva pedig ezeket utólag kívánja megváltoztatni”.

Rezsivédelem

Azt is hozzátette, hogy a Fidesz „a magyar családok érdekeinek védelmére kapott felhatalmazást tavaly a választóktól, és ebbe, bizony, beletartozik a rezsivédelem is”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció