A Fidesz frakcióvezetője arra kéri Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy maradjon az éves szaldóelszámolás a lakossági napelemeknél.

Éves helyett havi

Ahogy arról a BudapestKörnyéke.hu is írt, Lantos Csaba energiaügyi minisztérium a Tranzit Fesztiválon készült videóban jelentette be a napelemes rendszerek változásait. A videóban elmondja, hogy a korábbi napelemesek élvezhették a szaldóelszámolást, és ez a feltelepítéstől számított tíz évig így is marad, csak az éves rendszer helyett havi elszámolásra állnak majd át január 1-jétől. Aki újonnan száll be a rendszerbe, annak már bruttó elszámolás lesz, tette hozzá a miniszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiderül, hol lehet napelemet telepíteni újra

Arról is beszélt, hogy szeptemberben kijönnek majd azzal, hogy hol lehet újra napelemeket tenni a háztetőkre Magyarországon. Ahogy írtunk róla, jelenleg érvényben van egy korlátozás, mert a gyorsan növekedő napelemparkkal a hálózat nem mindenhol tudott lépést tartani, de közben sok fejlesztés megvalósult, ezért számos településen, számos körzetben ismét lesz lehetőség a telepítésre.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Százezreket veszíthetnek a családok

A bejelentés nagy vihart kavart a napelemesek körében. Gyorsan kiszámolták ugyanis, hogy évekkel romolhat a napelemek megtérülési ideje a havi elszámolási rendszer miatt, százezreket is veszíthet egy átlagos család.

Nem járnak jól

A kormányzat részéről is megerősítették tehát az elmúlt hetekben, hogy januártól a korábbi napelemesek is havi szaldóra állnak át, de az Energiaügyi Minisztérium néhány napja a Világgazdaságnak is erősen utalt már erre, és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavaly novemberi rendeletéből is ugyanezt hámozta ki a szakma.

Mindenki napelemet akart

Tavaly őrült roham indult, hogy a lakosság még beférjen a régi rendszerbe. A hírek szerint 117 ezer ember szeretett volna még a régi feltételekkel telepíteni. Mostanra kiderült, hogy ez jókora átverés volt. Az emberek ugyanis azt hihették, hogy még a régi paraméterekkel, a régi megtérüléssel indulhatnak el, de mint most láthatjuk, ez nem így van – írta a Telex.

Kocsis lépett

Kedden újabb fejlemény van az ügyben. Kocsis Máté, a kormányzó Fidesz frakcióvezetője ugyanis egy Facebook-posztban fordult Lantos Csaba miniszter felé.

Brüsszel

„A háború és a szankciók miatt kialakult energiaválság több mint egy éve kilőtte és rángatja az energiaárakat” – kezdte bejegyzését. „Ilyen körülmények között nincs helye annak, hogy az unió elvárásai nyomán rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, akik az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat”.

Unfair

A frakcióvezető szerint ők havonta átlagosan mintegy 20 ezer forintot takarítanak meg az áramköltségeiken. „Nem fair velük szemben, hogy menet közben változnak a szabályok, nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak, a brüsszeli direktíva pedig ezeket utólag kívánja megváltoztatni”.

Rezsivédelem

Azt is hozzátette, hogy a Fidesz „a magyar családok érdekeinek védelmére kapott felhatalmazást tavaly a választóktól, és ebbe, bizony, beletartozik a rezsivédelem is”.

Ne vonjanak el szerzett jogokat

Ezért aztán arra kéri Lantos Csaba energiaminisztert, hogy „a brüsszeli döntést felülírva a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció