Egy rövid videóban mondta el Lantos Csaba miniszter, hogy az éves helyett havi szaldóra változik a napelemes rendszerek elszámolása 2024 januártól. A korábban napelemet telepítők nagyon dühösek, mindenki számolni kezdett, hogy mennyit bukhat az átállással.

Évi helyett havi

Ahogy írtunk róla, Lantos Csaba energiaügyi minisztérium a Tranzit Fesztiválon készült videóban jelentette be a napelemes rendszerek változásait. A videóban elmondja, hogy a korábbi napelemesek élvezhették a szaldóelszámolást, és ez a feltelepítéstől számított tíz évig így is marad, csak az éves rendszer helyett havi elszámolásra állnak majd át január 1-től. Aki újonnan száll be a rendszerbe, annak már bruttó elszámolás lesz, tette hozzá a miniszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiderül, hol lehet napelemet telepíteni újra

Arról is beszélt, hogy szeptemberben kijönnek majd azzal, hogy hol lehet újra napelemeket tenni a háztetőkre Magyarországon. Ahogy írtunk róla, jelenleg érvényben van egy korlátozás, mert a gyorsan növekedő napelemparkkal a hálózat nem mindenhol tudott lépést tartani, de közben sok fejlesztés megvalósult, ezért számos településen, számos körzetben ismét lesz lehetőség a telepítésre és a visszatáplálásra.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem járnak jól a korábbi napelemesek

Ezzel a kormányzati oldalról is megerősítették azt, hogy januártól a korábbi napelemesek is havi szaldóra állnak át, de az Energiaügyi Minisztérium néhány napja a Világgazdaságnak is erősen utalt már erre, és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavaly novemberi rendeletéből is ugyanezt hámozta ki a szakma.

Mindenki napelemet akart

Tavaly őrült roham indult, hogy a lakosság még beférjen a régi rendszerbe. A hírek szerint 117 ezer ember szeretett volna még a régi feltételekkel telepíteni. Mostanra kiderült, hogy ez jókora átverés volt. Az emberek ugyanis azt hihették, hogy még a régi paraméterekkel, a régi megtérüléssel indulhatnak el, de mint most láthatjuk, ez nem így van – írja a Telex.

Túl sok a napelem, kevés a szélerőmű

Az energetikai szakemberek ugyanakkor azt is gyakran hangsúlyozták, hogy a villamosenergia-rendszert üzemeltető MAVIR tényleg gondban volt. Magyarország felemás megújulófejlesztése miatt a rendszer nehezen volt működtethető: szélerőművek nem épültek, miközben a napelemekben már a görögök és a hollandok után mi voltunk a harmadik legerősebbek az unióban.

Nem akkor termelünk, amikor fogyasztunk

Az időjárásfüggő energia alapvető problémája ugyanis az, hogy nincs szinkronban a fogyasztással. Sok család termel nappal olcsó és tiszta napenergiát, viszont ezt nem a termelés idején használja fel, mert akkor iskolában és munkahelyen vannak a családok tagjai, hanem reggel és este.

Így változhatnak a családok költségei

A villanyautósok.hu összeszedett néhány jellemző családot, hogy hogyan változhatnak a költségeik. Mivel a részletek még nem ismertek, így a jelenlegi áramdíjakból indultak ki. Azaz éves 2523 kWh fogyasztásig 37, felette 70 forintot kell fizetni az áramért (energia + rendszerhasználati díj). A napelemes túltermelést körülbelül 5 forintért lehet eladni a szolgáltatónak.

Átlagos család

Ha az átlagcsalád nem rendelkezik napelemes rendszerrel, havi 14.070 forintos, azaz éves 168.840 Ft villanyszámlát fizetnének. Ha viszont 1,9 millió forintos beruházással vásároltak egy a fogyasztásukat éppen lenullázni képes, 3 kWp teljesítményű napelemes rendszert, jelenleg nem fizetnek villanyszámlát. Ez a család januártól éves szinten 20 928 Ft áramdíjat fizet (azaz, ha nem is 168 840 Ft-ot spóroltak az évben, de 147 912 Ft-ot még mindig megtakarítanak. Azonban ez a család bruttó elszámolással 81 000 Ft-ot fizet, ami jóval több, de még mindig megspórol 86 912 Ft-ot.

Hűszivattyúval fűtő család

Napelem nélkül 263.400 forintot fizetnének H tarifával, 420.840 Ft-ot H tarifa nélkül, ez éves szaldóval 0 Ft lenne egy 6 kWp rendszer esetében. Mindez havi szaldóval 69 000 Ft lenne, bruttó elszámolással 81 000.

Villanyautós család

A fogyasztásuk az alapesethez hasonlóan havi 300 kWh, és ugyanennyi energiát felhasználnak elektromos autójuk töltésére is, fűteni viszont gázzal fűtenek. Ennek nullázásához a jelenlegi éves szaldós rendszerben 6 kWp teljesítményű napelemes rendszer elégséges. Napelem nélkül 420 840 forintot fizetnének, ez éves szaldóval 0 Ft lenne. Havi szaldóval az éves számla 40 000 forintra jön ki, bruttó elszámolással meg 197 000. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció