Egy friss bejelentés szerint szeptemberben a minisztérium közzéteszi, hogy a korlátozások után hol lehet újra napelemeket telepíteni az országban. Kiderült az is, hogy januártól a nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba.

Éves helyett havi

Lantos Csaba energiaügyi minisztérium a Tranzit Fesztiválon készült videóban jelentette be a napelemes rendszerek változásait. A videóban elmondja, hogy a korábbi napelemesek élvezhették a szaldóelszámolást, és ez a feltelepítéstől számított tíz évig így is marad, csak az éves rendszer helyett havi elszámolásra állnak majd át január 1-től. Aki újonnan száll be a rendszerbe, annak már bruttó elszámolás lesz, tette hozzá a miniszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiderül, hol lehet napelemet telepíteni újra

Arról is beszélt, hogy szeptemberben kijönnek majd azzal, hogy hol lehet újra napelemeket tenni a háztetőkre Magyarországon. Ahogy írtunk róla, jelenleg érvényben van egy korlátozás, mert a gyorsan növekedő napelemparkkal a hálózat nem mindenhol tudott lépést tartani, de közben sok fejlesztés megvalósult, ezért számos településen, számos körzetben ismét lesz lehetőség a telepítésre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem járnak jól a korábbi napelemesek

Ezzel a kormányzati oldalról is megerősítették azt, hogy januártól a korábbi napelemesek is havi szaldóra állnak át, de az Energiaügyi Minisztérium néhány napja a Világgazdaságnak is erősen utalt már erre, és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavaly novemberi rendeletéből is ugyanezt hámozta ki a szakma.

Így nézne ki a rendszer

Az EU a fogyasztóknak nagyon előnyös, ám az áramhálózatot potenciálisan túlterhelő éves szaldó helyett előírta a bruttó elszámolásra való átállást. A kormány kommunikációja alapján sokáig arra lehetett számítani, hogy más országokhoz hasonlóan ez nálunk is úgy fog kinézni, hogy a korábbi napelemesek a rendszer teljes élettartama alatt maradhatnak éves szaldóban, a MEKH rendelete azonban arra utalt, hogy január 1-jével mindenkit átraknak havi szaldóba, aztán a telepítéstől számított tíz év után nekik is jön a bruttó elszámolás.

Lassabb megtérülés

A mostani alapján most már kétség sem fér hozzá, hogy ez fog történni, amely igazságossági szempontokkal valóban igazolható, azonban a beruházások megtérülési idejét jelentősen kitolja, és újabb eszközök beszerzését is szükségessé teheti, hogy rendesen ki lehessen használni a kiépített rendszereket – írja a Telex.

Mutatjuk a bejelentést:

Rosszabb megtérülési idő

Ahogy korábban írtunk róla, a havi szaldóra való átállás a gyakorlatban azt jelentené, hogy míg az éves szaldó rendszer keretében az elszámolás alapját a 12 hónap alatt hálózatra betáplált és onnan vételezett villamos energia különbözete képezi, addig az új rendszerben havonta elszámolnák a különbözetet. Az évesről havi szaldóra való átállás meglehetősen nagy változást jelent és kedvezőtlenül módosítja a napelemes rendszerek megtérülési idejét, ugyanakkora megtermelt energiamennyiséget feltételezve is.

Olcsóbban veszik meg

Ennek két fő oka van: A HMKE-k termelése éven belül nyáron a legnagyobb, télen jóval kisebb, viszont jellemzően ekkor a legmagasabb a háztartások villamosenergia-felhasználása. Ha a rendszer többet termel az elszámolási időszak során, mint a felhasználás, akkor a túltermelést (betáplálási többletet) a szolgáltató jóval alacsonyabb, kevesebb mint fele akkora tarifán veszi át, mint amennyiért a háztartás a hálózatból vételezhet (13-15 forint vs. 35 forint/kWh).

Kiegyenlítődnek a szezonok

Egy, az adott háztartás éves fogyasztásának megfelelő termelésűre méretezett napelem esetében az éves szaldónak köszönhetően mindez nem okoz gondot a háztartásnak, mivel ekkor az elszámolás csak az éves elszámolási időszak végén történik meg, vagyis a szezonális eltérések kiegyenlítik egymást. Így a háztartások télen használhatják fel a nyári többlettermelést – vagyis a hálózatot egyfajta szezonális energiatárolóként használhatják, a szaldóelszámolás jellegéből következően lényegében ingyen.

Megszűnne ez a lehetőség

Ehhez képest a havi szaldóelszámolásra való áttérés azt jelentené, hogy a hálózatra történő betáplálás és hálózatról történő vételezés különbözetét minden egyes hónapban elszámolnák.

Télen lenne rosszabb

Télen, valamint azokban az őszi és tavaszi hónapokban, amikor a napelem termelése kisebb a háztartás áramfogyasztásánál, akkor az adott család a hálózatról való vételezésért átlagfogyasztás alatt fizetné a normál rezsicsökkentett lakossági tarifát, a felett pedig az emelt árat. Ezzel szemben nyáron és azon tavaszi-őszi hónapokban, amikor a HMKE többet termel annál, mint amennyit a háztartás fogyaszt, csak jóval alacsonyabb tarifán lehetne a szolgáltatóval kifizettetni a hálózati betáplálást, mint amennyiért a hálózatból vételezhető a villamos energia. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció