Karácsony Gergely a Facebook-oldalán tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy az állam rengeteg pénzzel tartozik Budapestnek. A BudaPestkörnyéke.hu néhány napja írta meg, hogy a Fővárosi Vízművek felmondja az állami víziközműcégek ellátási felelősségének teljesítését szolgáló, döntően az agglomerációs településeket érintő vízátadási szerződéseit, ha az állam nem biztosítja az ebből származó veszteségének megtérítését az idei évre, valamint a következő évekre.

 „Szívesen besegítünk, de…”

 „13,38 millió köbméter. Ennyi egészséges ivóvizet ad át évente a Fővárosi Vízművek az állami vízszolgáltatóknak 12 Budapest környéki településen. Szívesen besegítünk, de az nem járja, hogy az állam nem fizeti ki azt a munkát, amit helyette végzünk. Márpedig most ez történik: a budapesti adófizetőknek milliárdokat kell fizetniük azért, mert az állam nem fizeti ki a helyette szolgáltatott víz előállításának költségeit” – kezdődik a főpolgármester bejegyzése. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az állam megadóztatja a vízcsövet

„És ehhez jön még a perverz közműadó – az állam megadóztatja a vízcsöveket (!) –, és hogy hogy nem, idén az összes vizes cég közül csak a Fővárosi Vízművek nem kapott rezsitámogatást. Ez tényleg a pofátlanság netovábbja” – folytatódik a poszt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Riogat a kormánypropaganda

„Mint ahogy az is, hogy a kormánypropaganda azzal riogat, hogy én akarom elzárni a vízcsapot ezeken a településeken. Pedig itt az állam feladata a víz biztosítása. Ha nem tartanak igényt a segítségünkre, oldják meg máshogy. Ha meg igényt tartanak rá, fizessék meg a költségeinket” – írta a közösségi oldalán Karácsony Gergely.

Bekeményítene a Fővárosi Vízművek

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról október végén, hogy a Fővárosi Vízművek felmondja az állami víziközműcégek ellátási felelősségének teljesítését szolgáló, döntően az agglomerációs településeket érintő vízátadási szerződéseit, ha az állam nem biztosítja bármilyen jogcímen az ebből származó veszteségének megtérítését az idei évre, valamint a következő évekre – erről írt levelet Karácsony Gergely főpolgármester Lantos Csaba energiaügyi- és Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek. A lépés főleg a vízművek ellátási területén kívüli, állami tulajdonú – DMRV, DPMV, Fejérvíz és ÉDV – víziközmű szolgáltatókat érinti. 

Érdekes számok

A levélben található egy táblázat, ami szerint Vác ellátására tavaly 4,9 millió, idén 4,4 millió köbméter vizet adott át a Fővárosi Vízművek, Dunakeszinek tavaly 5,9 millió, idén 5,3 millió köbméter víz átadásáról van szó. Jelentős mennyiséggel szerepel még a listán Dunaharaszti és Nagykovácsi, ezeken kívül pedig még Üröm, Csömör, Visegrád, Kistarcsa, Ecser, Szigethalom és Ercsi is.

 „Ez elfogadhatatlan”

A Fővárosi Vízműveknek idén még összesen 13,38 millió köbméter vizet kell átadnia állami feladatellátás keretében, önköltség alatti befagyasztott átadási áron. Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint ez elfogadhatatlan.

Nem akarják viselni a veszteséget

„Egyetlen helyi önkormányzat sem kényszeríthető arra, hogy az állami feladatellátás veszteségét viselje. Ezzel a budapestiek adóforintjaiból fizetjük meg az állami cégek agglomerációs szolgáltatásának valós árát” – mondta a Népszavának. 

Utólag hajtanák be

A szerződések felmondása nem jelenti azt, hogy a főváros elzárja az agglomerációs vízcsapokat, de azt igen, hogy a Fővárosi Vízművek bíróság elé viszi az ügyet, és utólagosan behajtja az állami cégeken a valós költség és a hatósági ár közötti különbözetet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció