Elfogyott a türelem: a Fővárosi Vízművek felmondja az állami víziközműcégek ellátási felelősségének teljesítését szolgáló, döntően az agglomerációs településeket érintő vízátadási szerződéseit, ha az állam nem biztosítja bármilyen jogcímen az ebből származó veszteségének megtérítését az idei évre, valamint a következő évekre

Bekeményítene a Fővárosi Vízművek

A Fővárosi Vízművek felmondja az állami víziközműcégek ellátási felelősségének teljesítését szolgáló, döntően az agglomerációs településeket érintő vízátadási szerződéseit, ha az állam nem biztosítja bármilyen jogcímen az ebből származó veszteségének megtérítését az idei évre, valamint a következő évekre – erről írt levelet Karácsony Gergely főpolgármester Lantos Csaba energiaügyi- és Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek. A lépés főleg a vízművek ellátási területén kívüli, állami tulajdonú – DMRV, DPMV, Fejérvíz és ÉDV – víziközmű szolgáltatókat érinti. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Érdekes számok

A levélben található egy táblázat, ami szerint Vác ellátására tavaly 4,9 millió, idén 4,4 millió köbméter vizet adott át a Fővárosi Vízművek, Dunakeszinek tavaly 5,9 millió, idén 5,3 millió köbméter víz átadásáról van szó. Jelentős mennyiséggel szerepel még a listán Dunaharaszti és Nagykovácsi, ezeken kívül pedig még Üröm, Csömör, Visegrád, Kistarcsa, Ecser, Szigethalom és Ercsi is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Ez elfogadhatatlan”

A Fővárosi Vízműveknek idén még összesen 13,38 millió köbméter vizet kell átadnia állami feladatellátás keretében, önköltség alatti befagyasztott átadási áron. Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint ez elfogadhatatlan.

Nem akarják viselni a veszteséget

„Egyetlen helyi önkormányzat sem kényszeríthető arra, hogy az állami feladatellátás veszteségét viselje. Ezzel a budapestiek adóforintjaiból fizetjük meg az állami cégek agglomerációs szolgáltatásának valós árát” – mondta a Népszavának. 

Utólag hajtanák be

A szerződések felmondása nem jelenti azt, hogy a főváros elzárja az agglomerációs vízcsapokat, de azt igen, hogy a Fővárosi Vízművek bíróság elé viszi az ügyet, és utólagosan behajtja az állami cégeken a valós költség és a hatósági ár közötti különbözetet.

Titkosítaná a kormány

Az ehhez szükséges vízdíjszámítási adatokat a kormány harminc évre titkosítaná egy rendelettel, írja a lap.

Budapesten nincs vízhiány

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról néhány hete, hogy a Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén senkinek sem kell számolnia a környező településekhez hasonló vízellátási gondokkal, napokig, esetleg hetekig tartó vízkorlátozással vagy vízhiánnyal – írta néhány hete a cég. A nagy melegben hullámszerűen megnövekedett vízfogyasztás a lakótelepek elöregedett vízcsöveit idén nyáron is próbára tette. A reggeli és esti órákban sorozatosan érkeztek csőtörésekről bejelentések. 

Csőtörés viszont bármikor előfordulhat

„A munkaerőhiány miatt nem mindenhová jutnak el az elvárható időn belül szakembereink. Ebben a percben 44 helyen kellene csősérülést javítanunk, közülük hat vízhiányt is okoz!” – írták a bejegyzésben. Hozzátették: a vízdíj 2014 óta nem változott és nem is fedezi azt a munkát, amire a rendszer üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges lenne.

Források kellenének

„Joggal merülhet fel a kérdés, miért nem újítjuk fel a hálózatot, hogy megelőzzük a csőtöréseket. Mi is szívesebben fektetnénk szép, új vezetékeket, ahelyett, hogy a régieket toldozzuk-foldozzuk, de ehhez beruházási források kellenek” – olvashattuk a posztban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció