A Fővárosi Vízművek Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy sorra törnek a vezetékek a nagyobb lakótelepeken, ugyanis az elöregedett csövek nem bírják a terhelést. Leírták: a nagy hőség miatt megnövekedett vízfogyasztás a lakótelepek elöregedett vízcsöveit terheli, a reggeli és esti órákban pedig sorozatosan érkeznek bejelentések csőtörésekről. Kiderült, hogy a munkaerőhiány is probléma, hiszen ezért nem tudnak mindenhová időben eljutni.

Budapesten nem lesz vízhiány

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén senkinek sem kell számolnia a környező településekhez hasonló vízellátási gondokkal, napokig, esetleg hetekig tartó vízkorlátozással vagy vízhiánnyal. A nagy melegben hullámszerűen megnövekedett vízfogyasztás a lakótelepek elöregedett vízcsöveit azonban próbára teszi. A reggeli és esti órákban sorozatosan érkeznek csőtörésekről bejelentések. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csőtörés viszont bármikor előfordulhat

„A munkaerőhiány miatt nem mindenhová jutnak el az elvárható időn belül szakembereink. Ebben a percben 44 helyen kellene csősérülést javítanunk, közülük hat vízhiányt is okoz!” – írták a bejegyzésben. Hozzátették: a vízdíj 2014 óta nem változott és nem is fedezi azt a munkát, amire a rendszer üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges lenne.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Források kellenének

„Joggal merülhet fel a kérdés, miért nem újítjuk fel a hálózatot, hogy megelőzzük a csőtöréseket. Mi is szívesebben fektetnénk szép, új vezetékeket, ahelyett, hogy a régieket toldozzuk-foldozzuk, de ehhez beruházási források kellenek” – folytatódik a poszt.

Nincs meg a fedezet

„Ahhoz, hogy a víz mindenhol folyjon a csapból, számos szakember összehangolt, 0-24 órában végzett, folyamatos munkáján kívül egy óriási rendszer üzemeltetésére és fenntartására van szükség: a 756 parti szűrésű kúttól kezdve a gépházakig, víztárolókig és víztornyokig, egészen a több mint 5600 kilométer hosszú hálózatig. Minderre a vízdíjnak kell fedezetet nyújtania, ami pedig a 2013-as rezsicsökkentés óta nem változott” – mutat rá a Fővárosi Vízművek.

22 fillér…

A Fővárosi Vízművek ma a 14 évvel ezelőtti árakon nyújtja a szolgáltatást. 1 liter ivóvíz akár a 10. emeletre is házhoz szállítva a nap 24 órájában, kevesebb mint 22 fillér, ami napjainkban már megfoghatatlan összegnek számít. Eközben azonban a rendszer üzemeltetéséhez elképzelhetetlenül szükséges nagy mennyiségű energia ára az egekbe szökött.

Függő játszma

A BudaPestkörnyéke.hu írt róla a napokban, hogy a rezsicsökkentésnek nevezett hatósági árszabályozás eredményeként egy liter palackos ásványvíz áráért kénytelen 1000 liter ivóvizet szolgáltatni a vízművek. Az energiaár robbanásszerű emelkedése olyan forrás kiesést okozott a társaságoknak, amik a szolgáltatási oldalon súlyos kompromisszumokra kényszerítik őket.

Legalább a medencét ne töltsük!

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy egyre több, főváros közeli településen rendelnek el vízkorlátozást vagy kérik meg a lakosságot, hogy ne a központi rendszerről töltsék fel a medencéket, s locsoljanak. Mindezt azért, hogy üzembiztos maradjon a szolgáltatás.

Áldatlan állapotok

Alternatíva gyanánt a különféle csapadékgyűjtő rendszereket javasolják, illetve a saját, fúrt kutakat is lehet használni. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban már világosan jelzik, hogy a budai oldalon képtelenség a rendszer működtetésére, ha nagy terhelés éri a hálózatot. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: csőtörés Csepelen. Fotó: korábbi felvétel