Életbe lép a nyári időszámítás, tovább lesz világos esténként. Ezzel együtt a tömegközlekedésben is lesznek változások ezen a hétvégén.

Még mindig állítani kell az órákat

Bár már többször is felvetődött, hogy eltörlik az óraátállítást az Európai Unió országaiban, erre a mai napig nem került sor. A nyári időszámításra történő átállás ezen a hétvégén fog megtörténni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szombatról vasárnapra virradóra kell átállítani az órákat

Hivatalosan március 25-éről 26-ára, szombatról vasárnapra virradó éjjel kell az órákat átállítani. Hajnali 2 óráról 3 órára kell előreállítani a ketyegőket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Aki biztosra akar menni, elébe mehet a dolognak

Azoknak, akiknek másnapra időre kell mennie, célszerű lehet az órákat már szombat este átállítani. Érdemes gondolni az időmérő szerkezettel rendelkező konyhai berendezések óráira is, mint a mikrohullámú sütő vagy a gáztűzhely, csakúgy, mint a régebbi típusú autók ketyegőire.

A fővárosi tömegközlekedés menetrendjében nem lesz fennakadás

Az óraátállítás éjjelén a legtöbb járat közlekedése nem fog változni. A 2 óra előtti, illetve a 3 óra utáni indulásokat kell figyelembe venni a menetrendben. A BKK felhívja a figyelmet, hogy várhatóan vasárnap hajnali 2-től 4-ig nem fognak működni a közterületi kijelzők.

Néhány járatot érint a dolog

Lesznek olyan járatok, amelyek éppen úton lesznek, amikor megtörténik az óraátállítás. A 918-as, a 937-es, a 938-as, a 940-es, a 943-as, a 948-as, a 950-es és a 950A, a 956-os, a 964-es, a 972-es, a 972B, a 980-as, a 990-es, a 992-es, a 994-es, a 996-os, a 998-as és a 999-es busz esetében lesz néhány járat, amelynek ezért változik az indulási időpontja.

A repülőtéri gyorsjárat megállás nélkül fog közlekedni

A szóban forgó éjszakán a 100E jelzésű repülőtéri gyorsjárat szünet nélkül fog járni. Néhány perccel egy-egy járat indulása megváltozhat az óraátállítás időpontja körül.

Így lehet ellenőrizni a menetrendben történő változásokat

A BKK oldalán érdemes tájékozódnia azoknak, akik az érintett járatok egyikével szeretnének utazni vasárnap hajnalban. Az online felületen a járat megadásával, az indulási és érkezési cím begépelésével pontosan megtudható, hogy melyik tömegközlekdési eszköz pontosan mikor fog indulni.

Ezek is érdekelhetnek!

Néhány vonatot is érint az óraátállítás

A MÁV felhívja az utasok figyelmét arra, hogy néhány éjszakai belföldi és nemzetközi vonatot is érinteni fog a nyári időszámításra történő átállás. Honlapjukon részletezik, hogy melyik vonalon kell változásokra számítani. Lesznek olyan járatok, amelyek a megszokottól eltérő időpontban fognak indulni, míg egyes járatok helyett pótlóbuszokat indítanak vagy ki fognak maradni.

Néhány busz menetrendje is változik

Érd, Kiskunhalas és Hódmezővásárhely térségében kell egyes járatok esetén menetrendi változással számolni vasárnap hajnalban. Lesz olyan buszjárat, amelyik egy órával korábban fog indulni. A részletes információk ezen az oldalon érhetők el. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lánchíd – Forrás: MTI/Mónus Márton