Téves előrejelzések miatt maradhatott el az ünnepi tűzijáték. Az OMSZ szerint hibáztak, de nagyon ritkán történik ilyen, mint amilyen augusztus 20-án.

Beismerték a hibát

Tegnap az OMSZ prognózisa alapján fújták le 13 óra körül az esti budapesti tűzijátékot. Az operatív törzs szerint a meteorológusok tévedtek. Ezt az utóbbiak lényegében elismerték.

A magyarázat

A tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért! – írja az OMSZ közösségi oldala.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A jelentés

A Mandiner idézi azt a jelentés, amelyet a döntéshozók kaptak. Eszerint “Az esti órákig több hullámban várható további konvektív (záporos, zivataros) csapadék kialakulása a főváros környékén, így estére a felhőalap 2500-3500FT (kb. 800-1100 m) közé csökken majd, mely tartós  csapadékban szintén 1000FT (300 m) körüli felhőalapokat vonz magával”.

Erős szelet is jósoltak

A szél az esti órákban ÉNY-i irányú lesz, a legerősebb lökések erőssége 25-30km/h között valószínű.”

Az OMSZ hivatalos magyarázata

Másutt is lemondtak rendezvény

A BudaPestkörnyéke.hu informálisan beszélt olyan agglomerációs tisztségviselővel, aki elmondta, hogy ők is inkább óvatosak voltak, és az előrejelzések alapján már pénteken is lemondtak szabadtéri rendezvény, de aztán nem volt komoly vihar a városban.

Szigetszentmiklós egy rész víz alá került

Közben vasárnap délután felhőszakadás volt Szigetszentmiklóson – számoltunk be ebben a cikkben. A Csépi út és a Bajcsy Zsilinszky úti aluljáró teljesen megtelt vízzel, autók akadtak el.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Helyszíni felvétel

Forrás: Facebook/Szigetszentmiklósi vagyok!

Homokos, erdős rész

Az egyik helyi lakos a BudaPestkörnyeke.hu-nak azt mondta, hogy a szóban forgó HÉV-aluljáró a buckai városrészen található. Ezt a részt rendszeresen elönti a víz, ennek az az oka, hogy buckai rész egy homokos, erdős terület volt a ’80-as évek közepéig, de ezóta két lépcsőben beépítették.

A szomszédban is

Szigethalmon a Fiumei utcában, a Mária utcában és a Mű úton dolgoztak a tűzoltók a pincék, kertek és házak vízmentesítésén – közölte a katasztrófavédelem.

Ez várható

Hétfőn többfelé várható zápor, zivatar, a Dunántúl nyugati részén inkább csak eső lesz a jellemző. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás társulhat. A maximumhőmérséklet a Dunántúlon 20 és 25 fok között várható, míg a Dunától keletre általában 23 és 28 fok között várható, sőt az északkeleti megyékben pár fokkal ennél melegebb is lehet.

Címlapfotó: MTI/Illyés Tibor