Október vége felé már bármikor beköszönthetnek a reggeli talajmenti fagyok. Ha nem vagyunk résen, néhány növényünk belehal a hidegbe, míg mások még vidáman integetnek a kertben. Lássuk, mik a legfontosabb teendők!

Téli üzemmód

Itt az ideje, hogy felkészítsük a kertet a téli üzemmódra. Érdemes a füvet még egyszer lenyírni, mielőtt a fűnyírót is téliesítjük – hiszen a csizmát sem tesszük el tél végén sárosan, így a fűnyírót is megtisztítani, rendbe szedve tenni el pihenni.

A fűszerek tovább élnek

A bazsalikomot vágjuk vissza, és vigyük a konyhába. Az ablakpárkányon még jó ideig szedhetjük friss leveleit, a levágott hajtásokat pedig olajban tartósíthatjuk, vagy készülhet belőle egy jó kis pesztó.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Hagyjuk a helyén

Még lehetőség van néhány velő fűszernövény szaporítására is, ehhez itt találnak pontos útmutatást. A snidlinget hagyjuk a helyén, szüksége van arra, hogy gyökere átfagyjon, mielőtt újra szépen kihajt.

Utolsó kis termések. Salátának jó lesz!

Ha zöld a paradicsom

A paradicsombokrok elérkeztek életük végéhez, szedjük ki őket. A sok éretlen termést himbáló szárakról tépjük le a leveleket, és akasszuk fel napos helyre, ha szerencsénk van, még beérnek a bogyók. A többi zöld termésből savanyúságot vagy isteni finom lekvárt készíthetünk.

Gyönyörködjünk

Élvezzük az őszi virágok tarka egyvelegét. A krizantémok elhervadt virágait vágjuk le, hogy minél tovább viruljon a tő. A nyári virágok még egy utolsót sóhajtanak, bátran szedjük csokorba, és vigyük a vázába, mielőtt a fagy megkaparintja őket.

A dáliákat felszedni

Igen, az elvirágzott dáliák gumóit szedjük ki a földből. Vágjuk le róluk az elszáradt szárakat, és a gumókat száraz homokban vagy újságpapírba csomagolva tegyük a pincébe. Tavasszal kerülnek majd vissza a földbe.

A bársonyvirágok esőben is szépek.

Ültess fát!

Még van lehetőség gyümölcs- és díszfák ültetésére. Kiváló alkalom, hogy árnyasabbá, kellemesebbé tegyük a kertet, és gyermekeink, unokáink gyümölcséről gondoskodjunk. Kérjük ki szakember segítségét, hogy a körülményeknek legmegfelelőbb fát válasszuk, ami otthonra lel a kertünkben.

Gazdagítsuk

Az évelők, az örökzöldek tápanyagpótlásáról is most érdemes gondoskodni. Érett marhatrágyát vagy jó házi komposztot ássunk be a tövekhez. A téli csapadék bemossa a talajba, így a tavaszi ébredésnél a gyökerek már a bőséges tápanyagokat tudják felvenni, és üdén fognak virulni.

Zöld gondolatok

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és őszi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!

FotóK. Halmos Mónika