Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt szívátültetésen esett át Fazekas Róbert, Európa bajnok diszkoszvető, erről lapunk még december közepén adott hírt. A sportoló most sterilszobában él otthon.

Genetikai eredetű betegség

Mint akkor megírtuk a sportoló már régóta küszködött egy genetikai eredetű betegséggel. Az operáció után pedig megszólalt maga a sportoló is, aki azt mondta: “A műtét jól sikerült, jól vagyok” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hónapok óta várt új szívre

Fazekas Róbert szíve egy genetikai eredetű betegség miatt már nagyon gyenge volt. A sportoló hónapok óta a Semmelweis Egyetem szív ambulanciáján feküdt új szervre várva. Ezt követően pedig december közepén külföldről kapott új szívet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem is sejtette, hogy ekkora a baj

Fazekas most a RTL Klub Fókusz című műsorában beszélt arról, már évek óta érezte, hogy valami nincs rendben vele. Azonban azt hitte, hogy csak az évtizedek óta tartó sportolás miatt van rosszul, ám később kiderült, hogy egy veleszületett rendellenességről van szó, a túlélésre pedig csak akkor van esélye, ha új szívet kap.

Nagyon sokszor rosszul lett

„Nagyon sokszor rosszul lettem, sokszor a pacemaker élesztett újra. Voltak teljes ájulásos epizódok is, a család előtt is, ezek eléggé megviseltek mindenkit” – mesélte a riportban Fazekas.

A műtét előtt

„Délelőtt feküdtem az ágyban, odajött hozzám egy orvos, hogy jó híre van, úgy néz ki, megvan a szív, nagyon örültem. Eltelt három óra, négy óra, jöttek értem, fél óra múlva már aludtam is. És legközelebb már a megőrzőben ébredtem.”

Sokat fogyott

A sportoló szervezetét igénybe vette a szívátültetés, 100 kilóról 88-ra fogyott. „Másnap elkezdett zsibongani mindenem, tehát kezdett visszatérni a vérnyomás, az érzések, amit nyilván a mesterségesen lebutított vérnyomásnak köszönhetően nem voltak az utóbbi hónapokban. Fantasztikus érzés volt, mintha újjászülettem volna” – árulta el.

Sterilszobában él

Ezt követően három hét múlva a saját lábán mehetett haza, ahol azóta egy alaposan fertőtlenített, steril szobában lakik otthon, és csak a családtagjaival érintkezik. Boltba nem megy, étterembe, kávézóba sem ülhet be, nehogy bármivel megfertőződjön. A műtét után egy évig jobban kell vigyáznia magára.

Videón a riport:

Kapcsolódó:

Sportpályafutása

Kalapácsvetőként 1992-ben szerzett ifjúsági csb aranyérmet. 1993-ban az ifjúsági országos bajnokságon lett második, egy év múlva ifjúsági téli dobóbajnokságot nyert. 1994-ben a diszkoszvetők felnőtt bajnokságán lett bronzérmes. A lisszaboni ifjúsági világbajnokságon hatodik volt. Az ifjúsági világranglistán negyedik volt. 1995-ben felnőtt téli dobóbajnokságot nyert. A felnőttek között ismét harmadik volt a magyar bajnokságon. Ezt a helyezést szerezte meg 1997-ben is. A turkui utánpótlás Európa-bajnokságon hatodikként végzett. Egy évvel később diszkosszal magyar bajnok, kalapáccsal hatodik lett. A budapesti Eb-n a selejtezőből első helyen jutott tovább, a döntőben negyedik lett. Az évet a világranglistán a 12. helyen zárta 66,61 méteres dobással, írja a Wikipédia. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fazekas Róbert