Karácsonykor több birkát végezhetett ki a Kecskemét környékén csatangoló fekete párduc. A nagymacskát most nem látták, de a jelek arra mutatnak, hogy tényleg az Alföldön szabadon kószáló vadállat végezhetett több bezárt birkával. A cikkünk alján látható térképen mutatjuk, eddig merre tűnt fel a vadállat, hol mehetett át az M5-ös autópályán és merre érdemes résen lenni.

Ismeretlen állat támadt a birkákra

Kiskunfélegyháza és Bugac határában, 2021. december 24-én, karácsony első napján, Zana Viktor állatait ismeretlen állat támadta meg. Az éjszaka során a ragadozó az 1,6 méter magas kerítésen ugrott át, majd az ólban lévő birkákból öt állatot megölt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megtépte az állatokat

A megtámadott birkák egy része az udvar közepén álló halastó sekélyebb részébe menekült, ahová a ragadozó nem követte a prédáit. Az elhullott birkák feje, nyaka és a hátsó részei volt megtépve. Egy esetben a gyapjú le volt tépve a birkáról – írja az Agrojager.hu oldal.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Rejtélyes eset

A helyi vadásztársaság hivatásos vadásza is megnézte a helyszínt. Mivel aznap fagyott, ezért nyomot nem tudtak rögzíteni a szakemberek. Egyelőre tisztázatlan, milyen állat támadhatott a birkákra.

Fekete párduc-háromszög

A cikkünk alján elérhető térképen négy fekete tappancsnyommal mutatjuk eddig hol látták, vagy vélték látni a fekete párducot, ebből kirajzolódik egy háromszög Kecskeméttől délnyugatra.

Újabb mészárlás

A mészárlás helyszínétől alig 200 méterre egy másik tanyán pár nappal később hasonló eset történt. Ott egy birkát pusztított el a ragadozó, több állatot megsebesített. Egyik gazda sem hallott, észlelt semmit, olyan csendben történt minden.

Nem gond neki 20 km

Többen azért gyanakszanak a fekete párducra, mert az állatot néhány nappal korábban Kecskeméten és Ballószögön is látták, vagyis alig 20 km-re a birkapusztulás helyszínétől. Mivel a fekete párducok nagy területen vadásznak, nem lehetett gond pár nap alatt 20 kilométert bejárnia az állatnak.

Fekete párduc a kecskeméti Decathlon közelében

A Hiros.hu hírportál arról írt, hogy Kecskeméten a Gábor Dénes utca mellett észlelték a lopakodó állatot. „Először csak egy mozgó fekete foltra lettem figyelmes, azt hittem egy őz vagy egy kutya lehet. Aztán elővettem egy nagy teljesítményű fényképezőt, és ráközelítettem. Akkor láttam, hogy valószínűleg a párduc járkál erre” – mondta el a lapnak a szemtanú.

M5-ös autópálya felé ment

A párduc állítólag az M5-ös autópálya irányába haladt, és mivel Kecskemét és Kiskunfélegyháza mindössze 25 kilométer távolságban vannak, az állat könnyedén odaérhetett a Zana tanyára 24-e éjjelén.

Átment a sztrádán a párduc

Ha ránézünk a cikkünk alján látható térképre és belenagyítunk Kecskemét környékére, akkor azt látjuk, hogy a párduc valamikor biztosan átment az M5-ös autópályán. Különben nem láthatták volna a kecskeméti Decathlon közelében és a sztráda másik oldalán Ballószögön is.

Aluljárón mehetett át

Mivel az autópályák drótkerítéssel vannak bekerítve, a párduc vagy a Boróka vagy a Korhánközi útnál mehetett át az M5-ös autópályán. Mivel a Korhánközi útnál aluljáró van esélyesebb, hogy itt futott át a párduc a sztráda alatt.

A rendőrség szerint is párduc lehet a környéken

Ha igazak a hírek, akkor karácsonykor már Kiskunfélegyháza és Bugac környékén járt, ott jóllakott birkákkal, vélhetően újabb prédát keres, érdemes a környéken vigyázni. A rendőrség továbbra sem vonta vissza azt a közleményét, amit december 15-én adtak ki és amelyben egyértelműen azt állítják, fekete párduc látható azokon a felvételeken, amelyek Kiskunhalasnál készültek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fekete párduc Kiskunhalason

Forrás: Rendőrség

Itt vannak a fekete párduc előfordulási helyei

Kiemelt kép: illusztráció – Fekete párduc