Egyre többen látnak éjszaka vaddisznókat Vác belterületén. A témával kapcsolatban így sokasodnak a bejegyzések is a közösségi oldalakon, a városhoz kötődő csoportokban. Legutóbb a strandnál kószáltak a hívatlan vendégek, és megoszlanak a vélemények arról, mi a jó megoldás a problémára.

Hívatlan vendégek

A napokban előbb Vác-Alsóváros térségében, a Földváry téren, majd a strand környékén láttak vaddisznókat az arra járók a város belterületén. A környékbeli kutyasétáltatók és munkából érkezők is egyre óvatosabbak, hiszen bizonytalan a kimenetele annak, ha az emberek találkoznak a vadon élő állatokkal. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak kilőni lehet őket

„Vaddisznókat befogni sajnos nem lehet, csak kilőni. Ha ezek a szerencsétlen vadak tudnák, mennyire veszélyes az ember, a közelünkbe nem jönnének. Nem tudom mi lesz, remélem ember és állat vére nélkül vége lesz hamarosan ennek a helyzetnek” – írta egy hozzászóló az egyik helyi csoportban.  

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„AZ ő dolguk lenne”

Sokan a vadásztársaságok feladatát és felelősségét is firtatják. „Ha elütöm az állatot, máris ott vannak és intézkednek meg fizettetik velem a vad árát. Most viszont nekik lenne a kötelességük befogni és visszavinni oda, ahová valók.

Rendet tesznek a Duna partján?

„Amúgy semmi pánik! Legalább nem rongálják a padokat, kerékpáros pihenőket. Nem dobálják szét a sörösüvegeket és egyéb szemetet. Lehet, hogy járőrszolgálatuk rendet tesz az éjszakai Dunaparton?” – tette fel a költői kérdést egy helyi lakos.

Hogy kerültek ide?

A szakemberek szerint a vaddisznók váci megjelenésének oka az lehet, hogy ez a konda valószínűleg a liget környéki ártéri erdőben él, ahol nem folytatnak vadgazdálkodást, vadászatot, így nem is apasztják az állományt. Most pedig a Duna elöntötte az árteret. Nekik is élelemre van szükségük.

Vaddisznó Vácon

Fotó: Facebook

Ne állj le szelfizni a malacokkal!

„A legfontosabb, hogy hiába látod meg a nagyon bájos kis vaddisznókat, eszedbe se jusson megállni és megsimogatni őket. Ahol kismalac van, ott hamarosan fel fog tűnni az aggódó anyadisznó is, úgyhogy semmiképp ne állj le szelfizni a malacokkal. Ilyenkor jobb minél gyorsabban eltűnni a találkozó helyszínéről” – olvashattunk egy jótanácsot.

Nem kell a szemkontaktus

Ha felnőtt vaddisznóval találkozunk, két dolgot tehetünk, mindkettőhöz meglehetős önfegyelem szükséges. Az egyik, hogy úgy csinálunk mintha nem vettük volna észre és a tempónk különösebb megváltoztatása nélkül igyekszünk eltűnni a színről. A másik, hogy megállunk és megvárjuk amíg ő távozik. Ilyenkor érdemes nem felvenni vele a szemkontaktust – írja a vadalarm.hu.

Helyzet volt Budakeszin is

A probléma nem csak Vácot érinti. Ahogy a BudaPestkornyeke.hu is megírta, kerti medencébe esett egy vaddisznó, és saját erejéből nem tudott kimászni onnan március 25-én Budakeszin. A bajba jutott állatnak a helyi önkéntes tűzoltók segítettek.

Vaddisznók a 2. kerületben

Vaddisznókat láttak Budapesten is. Az állatok a főváros 2. kerületében sétálgattak, a Törökvész úton. A nem várt vendégeket a Kék Kutya Vendégháznak sikerült lefényképezni. A felvételeken jól látszik, hogy három disznóról van szó, akik magabiztosan és céltudatosan sétáltak a járdán, az emberekkel mit sem törődve.

Meglepetés-vendég a sportközpontban

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy megjelent egy – vélhetően a hegyoldalból érkező – vaddisznó a 2. kerületi Panoráma Sportközpontban. Azonnal kihívták az illetékes hatóságot. Az állatbefogók rohamkocsival érkeztek, és az egyébként nyugodtan mászkáló állatot beterelték a sporttelep egyik eldugott sarkába, hogy elfogják. Közben a helyszínről elküldték a sportolókat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: vaddisznók. Fotó: