74 ezer 60 év alatti, krónikus betegségben szenvedő páciensnek érkezik csütörtökön sms a telefonjára. Így értesítik azokat, akik a hétvégén megkapják a koronavírus elleni oltást. Az időseket továbbra is a háziorvosok hívják.

Hétvégén indul a tömeges oltás

„Külön fejezet nyílik a holnapi naptól, mivel egy újfajta oltási kampány veszi kezdetét. Szombat-vasárnap ugyanis 74 ezer 18-60 közötti személyt szólítanak meg, olyanokat, akik krónikus megbetegedésben szenvednek, ők sms-t kapnak” – mondta Müller Cecília szerdán.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Az oltópontokon kapják meg az AstraZeneca-t

Aki sms-t kap, az a kórházi oltópontokon tudja majd igénybe venni a rendelkezésre álló AstraZeneca-vakcinát.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Csütörtökön jön az sms

Központilag, csütörtökön fogják kiküldeni ezeket az SMS-eket. Az üzenet tartalmazza majd az oltóhelyet, ahol meg kell jelenniük, illetve azt az időpontot is, amikor meg kell jelenniük. 

Fegyelmezettségre van szükség

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, ahhoz, hogy elkerüljék a torlódást, egy rendkívüli fegyelmezettségre van szükség. Már több mint 31 millió anyagot lefoglaltak, ebből egyelőre csak 2 088 705 darab érkezett meg, de ezeknek csak egy részét használták fel, egy része még úton van, egy másik részt elraktároztak.

Folyamatosan jönnek az oltóanyagok

A korábban beérkezett 100 ezer Szputnyik V-vakcinával már a jövő héten olthatnak. De folyamatosan érkezik az orosz Szputnyik V-, a kínai Sinopharm- és az amerikai Pfizer-vakcina is. Eddig 758 337 személyt oltottak be legalább egyszer, de 253 368-an már megkapták a második oltást is.

529 ezer embert tudnak beoltani

Ha mindenki elfogadja a felkínált vakcinát, jövő szerdáig 529 ezer koronavírus elleni oltást tudnak beadni Magyarországon, ami óriási lépés lenne.

Kedden jelentették be a változást

Kedden jelentette be György István, az országos oltási munkacsoport vezetője, hogy ismét változtattak az oltási terven. A 60 év alatti krónikus betegek ezentúl nem a háziorvosnál, hanem az oltópontokon kapják meg az AstraZenecát. Az oltási munkacsoport vezetője azt ígérte, a következő napokban 74 ezer embert sms-ben hívnak be a oltásra.

Pénzt kap, aki hétvégén olt

A munkacsoport vezetője arról is beszélt, hogy az orvosokat pénzjutalommal fogják ösztönözni a hétvégi oltásra. 40 illetve 80 ezer forintot ajánlanak fel az orvosoknak, a beoltott emberek számától függően.

Változik a 2. oltás időpontja

A Pfizer és AstraZeneca vakcinák második oltását, előbbi esetében 35 napos, utóbbi esetében 12 hét különbséggel adják be. Erre lehetőség van az ütemezett szállítások fényében.

Több mint 600-an vannak lélegeztetőgépen

Kedden koronavírus miatt elhunyt 136 többségében idős, krónikus beteg. 6 367 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 622-en vannak lélegeztetőgépen. 

Egyre fiatalabbak kerülnek intenzívre

„A koronavírus-járvány harmadik hullámában egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban kerülnek intenzív osztályra”– mondta Péter Ádám, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ intenzív terápiás szakorvosa.

„Levegőért küzdenek”

Az orvos felhívta a figyelmet arra is, hogy akik koronavírussal kórházba kerülnek, azoknak nem elsősorban gyógyszerre van szükségük, ők „levegőért küzdenek, nagyon súlyos állapotban vannak”.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Kiemelt kép: koronavírus elleni vakcina – Forrás: Facebook/Koronavírus tájékoztató oldal