Fokozott zajhatással, látványos fáklyázással és kellemetlen szaghatással járhat a MOL százhalombattai olajfinomítójának az újraindítása – a cég közleménye szerint. Azt is írják, hogy szeptember 18-ig több olyan technológiai tevékenységet hajtanak végre, amelyeket érzékelni fognak a környező településeken.

Kezdődik a finomító újraindítása

A MOL Dunai Finomító több üzemében 2022. július 31. – szeptember 18. között időszakos, ütemezett karbantartást végeznek. A karbantartási munkák sikeres elvégzése után megkezdik a leállított üzemek visszaindítását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Látványos fáklyázás, zaj és bűz

Az üzemrészek újraindítása 2-3 napot vesz igénybe, így a mai naptól kezdődően szeptember 18-ig több olyan technológiai tevékenységet hajtanak végre, amelyek a környező településeken éreztethetik hatásukat, mint például fokozott zajhatás, látványos fáklyázás, esetenként kellemetlen szaghatás – írják a vállalat közleményében, melyet eljuttattak a környező települések önkormányzataihoz.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Biztonságosabb lesz a finomító

Az időszakos karbantartás a finomító berendezéseinek biztonságos üzemmenetét és élettartam növelését szolgálja. A szakemberek – a MOL szerint – mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők mindennapjait.

Rémesen büdös

Az egyik szigetszentmiklósi csoportban arról panaszkodnak, hogy rémesen büdös a százhalombattai finomító, állandóan pakuraszag van a környéken. Kizárólag a szélirányon múlik, hogy melyik településen érezni.

Batta-szag

Érden is gyakran írnak arról, hogy erőteljes „batta-szag” van a városban, ott így mondják, amikor a százhalombattai olajfinomító olajszagát feléjük fújja a szél. Ha valaki déli széljárás idején az M7-es autópályán utazik Tárnok és Martonvásár térségében is érezni fogja a „batta-szagot”, hiszen a finomító alig 10 km-re van ettől az autópályától.

Robbanás volt az OMV finomítójában

A MOL finomítójának szeptember 18-i újraindulása nemzetgazdasági szempontból roppant fontos, hiszen a kőolajválság idején a környező finomítók közül több üzemben sincs most termelés. A Bécs melletti Schwehat település olajfinomítójában egy karbantartás után robbanás volt, ezért hónapok óta áll a termelés.

Stratégiai készletek

Az OMV azt kérte a kormánytól, hogy nyissák meg a magyar stratégiai készleteket, ők abból szolgálják ki a magyar kutakon az autósokat. A MOL finomítójának leállása miatt lényegében már az összes benzinkúton csak a stratégia készletekből lehet tankolni. Nem véletlen, hogy a MOL 50 literben korlátozza az egyszerre tankolható üzemanyag mennyiségét.

Villámcsapás érte a finomítót

Augusztus 22-én írtuk meg, hogy megsérült egy viharban a MOL százhalombattai finomítója, villámcsapoás érte az üzemet, bizonyos részei elektromos hiba miatt leálltak. A cég közleménye szerint sem tűzeset, sem személyi sérülés nem történt.

Óriási finomító működik Százhalombattán

A MOL Dunai Finomítója 1965-ben kezdte meg működését, Budapesthez közel, Százhalombattán. A finomító közel 1.200 főt foglalkoztat és 165.000 hordó/nap-os (8,1 millió tonna/év-es) kapacitásával a Közép-Kelet Európai régió egyik legnagyobb finomítójának számít. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Százhalombattai finomító – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt