Zivatar, felhőszakadás és tartós eső miatt is figyelmeztetéseket adott ki keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Budapesten és környékén elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett erős szél, jégeső és rengeteg eső is előfordulhat.

Zivatarveszély miatt Vas és Zala megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Emellett Budapesten, Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna megyében a tartós eső miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Azt írták: reggel a Dunántúl középső és keleti megyéiben, valamint a középső területeken további tartós eső várható, területi átlagban akár a 20 millimétert is meghaladhatja a lehulló csapadékösszeg. Előfordulhat dörgés, villámlás is egy-egy helyen a csapadékzónában.

A nap második felében a nyugati országrész kivételével fordulhatnak elő zivatarok, leginkább a Dunától keletre. Az Alföld északkeleti részén (Nyírség, Hajdúság) helyenként intenzív zivatar is valószínű, amelyhez felhőszakadás (30-50 milliméter csapadék), jégeső, 60-70 kilométer/óra feletti szél is társulhat – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 21-27 Celsius-fok között valószínű, de a tartósabban felhős tájakon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére 15-21 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ahogy arról a BudaPestkörnyéke.hu beszámolt, vasárnap a fővárosban heves jégeső volt, az agglomerációban is többfelé szakadt az eső, dörgött, villámlott. Gondok voltak a vasúti közlekedéssel, a Keleti pályaudvar aluljáróját elöntötte a víz.

Kiemelt kép: illusztráció