Általában egy kedves mosoly az első dolog, amit észreveszünk egy másik személyen. A fehér fogak pedig az egészség, a jól ápoltság és a vonzó külső elengedhetetlen kellékei. Az elmúlt években ezért nemcsak a fogorvosi rendelőben végzett fogfehérítés, hanem otthoni változatai is egyre elterjedtebbé váltak. Míg a „fehérítő fogkrémek” önmagukban kevés eredmény elérésére képesek, az otthoni fogfehérítő készítmények használatával sokszor drasztikus változást tudunk elérni. Mégis érdemes óvatosan bánni velük és ha már van választásunk, inkább profikra bízni a fogfehérítést. Cikkünkben azt is elmondjuk, miért!

Miért olyan vonzó a fehér mosoly? 

Ahogy fentebb is említettük, a fehér fogak számítanak a szépség, az ápoltság és egészség jeleinek. Mivel fogaink gyorsan jelet adnak róla, ha elhanyagoljuk a szájhigiéniát, különösen nagy hatással lehetnek egy új kapcsolat kialakítására. A kellemetlen lehelet mellett ráadásul fertőzések, hosszú távon pedig további egészségügyi problémák is kialakulhatnak, ha hanyagoljuk az alapos fogmosást. 

Ez nemcsak a külsőségek miatt fontos, hanem jellemünkről is átfogóbb képet ad. Akinek nem fontos a szájhigiéniája az élet más részein is hanyagságot mutathat, ami sem egy párkapcsolatban sem az üzleti életben nem szimpatikus. 

Mivel az évek előrehaladtával és szervezetünk tápanyagfeldolgozó képességének változásával a fogak színe és keménysége is változhat, a kort is jól jelzi a mosolyunk. Az idősebb embereknél gyakrabban fordul elő fogszuvasodás még alapos szájhigiénia mellett is, mivel természetes módon csökkenhet a csontsűrűség. Ezen kívül a fogak színe is sárgásabbá válhat. Ha szeretnénk megőrizni fiatalos megjelenésünket, esetleg fiatalon nem szeretnénk, hogy idősebbnek nézzenek minket a valódi korunknál ezért érdemes lehet elgondolkodnunk a fogfehérítésen

Az otthoni fogfehérítés kockázatai

A legtöbben az alacsonyabb ár miatt döntenek az otthoni fogfehérítés mellett. Valójában azonban nem biztos, hogy olcsóbban jövünk ki, ha a csináld magad módszert választjuk. A házi praktikák könnyen fogzománcunk sérüléséhez vezethetnek, míg a nem megfelelően tesztelt készülékek és szerek alacsony hatékonysága miatt többet is ki kell próbálnunk a kívánt hatás elérése érdekében. Így végső soron többet is költhetünk, mintha profikra bíznánk a dolgot. 

Az otthoni fogfehérítés leggyakoribb veszélyei közé tartozik például:

  • A túlzott használat okozta sérülések

A fogfehérítő szerek számos kémiai anyagot tartalmazhatnak, amelyek túlzott használata károsíthatja a fogzománcot. Akár kémiai égési sérülést is okozhat, ami nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem rendkívül fájdalmas is lehet. Ha otthoni fogfehérítés mellett döntünk is, semmiképp ne lépjük túl a csomagoláson vagy a használati útmutatóban leírt alkalmazási előírásokat. Ezek célja, hogy megakadályozzák a hasonló baleseteket. Akkor is legyünk óvatosak, ha egymás után több szert is ki akarunk próbálni, az eltérő márka vagy hatóanyag sem garancia a sérülések ellen. 

  • Fogérzékenység kialakulása

Kicsit az előző ponthoz is tartozik, a fogzománc sérülése ugyanis nem mindig szemmel látható. Ha fogfehérítés után azonban hirtelen érzékenységet tapasztalunk a hideg-meleg ételekre, italokra, jogosan gyanakodhatunk a korábban használt készítményekre. 

  • Fogínygyulladás és irritáció

Érdemes óvatosan bánni az otthoni használatra szánt fogfehérítőkkel. Ha nem védjük megfelelően tőlük az ínyünket, az könnyen megsérülhet és akár fogínygyulladás is kialakulhat. Ha ezt tapasztaljuk és néhány napon belül nem múlik el az irritáció, mindenképp érdemes felkeresnünk egy fogorvost. A fogínygyulladás hosszú távon ugyanis akár fogvesztéshez is vezethet. 

  • Egyenetlen színárnyalat

Végül, de nem utolsó sorban az otthoni fogfehérítő készítmények hatékonyságára sincs garancia. Az eredmények gyakran nem a vártnak megfelelően alakulnak és csak alig vagy egyáltalán nem sikerül elérni a fehérebb fogakat. Néhány esetben pedig az is előfordulhat, hogy egyenetlen árnyalatot kapunk. Ennek oka lehet, hogy nem egyenlő arányban vittük fel fogainkra a fogfehérítő szert, vagy egyszerűen az elszíneződések voltak különböző erősségűek. A végső eredmény azonban sokszor nem esztétikus. 

Miért jobb inkább fogorvosra bízni a fogfehérítést? 

A szakértelme és tapasztalata miatt

Egy fogorvos segíthet megtalálni a fogaink állapotának, az elszíneződés mértékének és a pénztárcánknak leginkább megfelelő megoldást. Így a pénzünkért biztosan hatékony kezelést kapunk, vagyis nincsenek az ablakon kidobott párezer forintok és hatástalan otthoni fogfehérítő készletek. 

A biztonságos kezelés miatt

A fogorvosok jól ismerik az általuk használt fogfehérítő szereket és azok pontos alkalmazását is. Így megfelelő koncentrációban, megfelelő ideig és nem mellékesen szakszerű felügyelet mellett hajthatják végre a fogfehérítést. Ezzel pedig csökken a lehetséges mellékhatások, mint a fogzománc vagy az íny sérülésének veszélye. 

A gyorsabb eredmények miatt

A professzionális fogfehérítés ugyan költségesebb, de hatékonyabb megoldást is jelent. Míg az otthoni kezelésekkel a lehetséges veszélyek nélkül is több hét vagy hónap alatt érhetjük el a kívánt fehérséget, a rendelőben történő fogfehérítés akár már egy alkalom után fehér fogakat eredményezhet. 

Összességében tehát, ugyan az otthoni fogfehérítés költséghatékony lehetőséget kínál a fogelszíneződés csökkentésére, fontos tudni, hogy nem minden esetben a legbiztonságosabb vagy a leghatékonyabb módszer. Ha megbízható és biztonságos eredményt szeretnénk elérni, érdemes fogorvoshoz fordulni!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: naturadent.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.