Több ezer járat maradt ki a buszvezető-sztrájk első napján, de az igazán nagy leállás hétfőn várható. Úgy tűnik, a szakszervezet és a közlekedési miniszter sem enged. A Volánbusz dolgozóinak sztrájkja miatt, hétfőn jelentős fennakadások várhatók a helyközi közlekedésben.

Hétfői járatok

Január 29-én, hétfőn a Volánbusz dolgozók sztrájkja idején az alábbi járatok várhatóan nem közlekednek. A cég tájékoztatása szerint, amennyiben az érintett autóbusz-vezető nem vesz részt a munkabeszüntetésben és felveszi a munkát, akkor a járat menetrend szerint közlekedik. Az agglomerációban kimaradó járatok listáját ide kattintva tudod megnézni.

Helyi szerveződés

Vasárnap este, a lakossági csoportokban a helyiek a hétfő reggeli utazásikat szervezték. Biatorbágyon péládul többen kiírták, hogy hétfő reggel milyen útvonalon indulnak Budapestre és térítésmentesen szívesen elviszik azokat, akik a tiltakozás miatt nem tudnak időben bejutni a fővárosba. Nagykovácsi polgármestere is arra hívta fel vasárnap este a lakosság figyelmét, hogy aki csak tud, vegye fel a buszmegállóba várakozókat. „Fogjunk össze, Vegyük fel az autónkba a buszmegállóba várakozókat! – írja közösségi oldalán Kiszelné Mohos Katalin.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Vasárnap kisebb leállás volt

Bár a vasárnapra és hétfőre meghirdetett munkabeszüntetés első napja még csak amolyan felvezetés volt, már ekkor is nagy hatású volt a sztrájk. Vasárnap azért csupán a járatok legfeljebb 20 százalékát érintette a sztrájk, mert a vonatkozó törvények alapján a munkabeszüntetés első napján csak a szolgáltatások kisebb részét lehet leállítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szentendrei adatok

Feketéné Kerekes Klára az országos sztrájkot hirdető Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (Szaksz) helyi szervezőjének összesítése szerint Szentendrén vasárnap összesen 236 járatnak kellett volna indulnia, de úgy számolták, a nap végére a fél százat is eléri a kimaradók száma.

Pomáz

Pomázon 71-ből 27 eshetett ki estig, mert mind a négy beosztott sofőr sztrájkolt, vagyis csak azt a szolgáltatást biztosították, amit ilyenkor is muszáj. Hétfőn még nehezebb lesz az utasok helyzete.

Sztrájkolni fognak a szentendrei sofőrök

„Szentendrén 385 járat van, kimaradhat 126, mert a beosztott 29 sofőr mindegyike sztrájkolni fog az utolsó információink szerint. Pomázon 128 járat lenne hétfőn, és 64 maradhat ki, mert hétből hét beosztott sofőr jelezte, csatlakozik az akcióhoz” – mondta helyi szervezője a Népszavának.  

Több pénzt kérnek

A sztrájkot a Szolidaritás Autóbusz Közlekedési Szakszervezet hirdette, mert kevesli a bértárgyalásokon felajánlott 70 ezer forintos emelést. Ők legalább 90 ezer forintot tartanának szükségesnek, és nem akarnak több éves bérmegállapodást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szakszervezet bizakodik

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke az InfoRádióban korábban azt mondta, hogy az előzetes felmérésük alapján a sztrájk támogatottsága 60 százalékos.

Több vonat jár

A Volánbusz felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkabeszüntetés alatt várható fennakadások csökkentése érdekben a MÁV-Start nagyobb kapacitással biztosítja a személyszállítási szolgáltatást a sztrájk mindkét napján. A Volánbusz javasolja, hogy aki teheti, január 28-án és 29-én vonattal induljon útnak. A MÁV-Volán csoport mindent megtesz, hogy az utasok minél gyorsabban eljuthassanak úti céljukhoz – írták a közleményben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció