Az unokázós csalók ezzel csaltak ki pénzt és ékszereket egy idős asszonytól – most a budapesti rendőrök kezdeményezték letartóztatásukat.

A fiának adta ki magát

Az Egyesült Királyságban bejegyzett telefonszámról hívtak fel egy 75 éves budapesti asszonyt tavaly júniusban. A telefonáló magát a sértett fiának kiadva azt állította, hogy bajba került és egy újbudai lakásban tartják fogva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Azt állította, hogy levágják az ujjait, ha nem fizet

A kétségbeesett nőnek előadta, hogy ha nem segít kifizetni a többmilliós tartozását, akkor nem fogják szabadon engedni és levágják az ujjait. Az idős nő magához vette a közel félmillió forintnak megfelelő valutát, és a több mint másfél millió forint értékű aranyékszert, amit a telefonáló utasításának megfelelően egy angyalföldi cím előtt rakott le, írja a police.hu.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

A rendőrök rajtuk ütöttek

A fővárosi rendőrök nemsokkal a csalás után azonosították és elfogták a bűncselekménnyel gyanúsítható 26 éves K. Györgyöt és 58 éves B. Anikót, harmadik társukra, a 32 éves Sz. Krisztiánra 2021. szeptember 16-án került bilincs.

Ez is érdekelhet:

Letartóztatták őket

A bíróság a csalás bűntett miatt folytatott eljárásban tavaly elrendelte K. György és B. Anikó letartóztatását, a 21. Kerületi Rendőrkapitányság pedig őrizetbe vétele mellett kezdeményezte Sz. Krisztián letartóztatását is.  

Nem egyedi eset

Sajnos az unokázós csalók az utóbbi időben megszaporodtak, a Kékvillogó számolt be például arról az esetről, melynek során őrizetbe vettek a Nógrád megyei nyomozók egy 67 éves férfit és egy 52 éves nőt, akik idősektől akartak pénzt kicsikarni unokázós átveréssel Nógrád és Heves megyében.

Milliókat csaltak ki

A rendőrök február közepén kaptak bejelentést arról, hogy egy időskorú férfitól három millió forintot szereztek meg unokázós csalók. Az ismeretlen elkövetők külföldi számról hívták az áldozatukat, akinek azt mondták, hogy az egyik hozzátartozóját baleset érte, és ezért több millió forintra lenne szükségük.

Rendőrnek adták ki magukat

A csalók azt is közölték a férfival, hogy a pénzt rendőrök fogják tőle átvenni, és ezzel meg is vezették az idős embert. Átmentek hozzá, és rendőrként bemutatkozva át is vették tőle a kért összeget.

Másokat is átvertek

Amint azt a rendőrök kiderítették, a csalók másoktól is megpróbáltak pénzt szerezni Nógrád és Heves megyében. A csalók elsősorban salgótarjáni és gyöngyösi idősektől akartak pénzt kicsalni.

Elfogták őket

A Nógrád megyei nyomozók adatgyűjtésbe kezdtek, melynek során sikerült is beazonosítaniuk az elkövetőket, akiket március 26-án egy akció keretében Pásztó belterületén elfogtak. Az unokázós csalók egy 67 éves és egy 52 éves szlovák állampolgárságú elkövetők voltak.

Meghiúsult a csalás

A rendőrségi akciónak köszönhetően a csalók új áldozatai nem adták át a pénzt az elkövetőknek, így a csalás meghiúsult. Amennyiben a rendőrök nem intézkednek, sok pénzt veszíthettek volna az idősek, mivel a csalók külföldi számról hívták az áldozatokat, és készpénzt, ékszereket és más anyagi javakat csaltak ki, illetve kíséreltek meg kicsalni.

Figyelem!

A rendőrség felhívja az oldalán a figyelmet, hogy az unokázós csalók legtöbbször telefonon hívják fel az áldozataikat. Az elkövetők a kiszemelt áldozat unokjának vagy közeli hozzátartozójának adja ki magát, illetve azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Jellemzően azt állítja, hogy az unoka valamilyen bajba került – például balesetet szenvedett -, és emiatt sürgősen pénzre van szüksége. Mivel a találkozáskor kiderülne, hogy nem ő az unoka, ezért valamilyen okra hivatkozva elküld valaki mást a pénzért, esetleg ékszerért. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Cikkeink a témában:

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik