Ismét diplomáciai nagyüzem volt Dunakeszin. A településen élő Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a város egyik éttermében fogadta Jeenbek Kulubaev, Kirgizisztán külügyminiszterét. Nem ez az első eset, hogy a magyar diplomácia központja lett az Észak-pesti agglomeráció városa. Korábban a jelenleg nem túl népszerű orosz külügyminiszter is járt már itt, de megfordult már Dunakeszin Boris Johnson is. A CNN sztárriporterének is emlékezetes lehet Szijjártó Péter, ugyanis Christiane Amanpur a Dunakesziről élőben jelentkező magyar miniszterrel készítette élete talán legcikibb interjúját. Ezt a cikkünk végén te is megnézheted.

Miniszterek találkozója Dunakeszin

Dunakeszin találkozott Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Kirgizisztán külügyminiszterével, akit a Dunakeszin élő politikus a barátjának nevezett a közösségi oldalán. Információink szerint a találkozóra a Duna-parton található Part Cafe nevű étteremben került sor ott, ahol korábban a magyar külügyminiszter Szergej Lavrov, orosz külügyminisztert is megvendégelte. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A két jóbarát

A találkozóról a külügyminiszter így írt a közösségi oldalán: „A Minszkből történő hazaérkezés után Dunakeszin fogadhattam Jeenbek Kulubaev barátomat, Kirgizisztán külügyminiszterét. Ez a megbeszélés is megerősítette, hogy a transzatlanti világon kívül a béke hangja egyre erősödik.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sok kirgiz diák jönne Budapestre

A külügyminiszter hozzáteszi: „Az elmúlt években sokat dolgoztunk a kétoldalú kapcsolataink fejlesztése érdekében, és ebből mindkét ország sokat profitált. Kereskedelmi forgalmunk tavaly 60 százalékos növekedést követően rekordot döntött. Egyre nő a kirgiz hallgatók érdeklődése a magyar felsőoktatási intézmények iránt, amit mutat az a tény, hogy rekordszámú, 648 kérelem érkezett magyarországi ösztöndíj iránt.”

Itt vannak a vacsora képei

Szergej Lavrov is járt Dunakeszin

Szijjártó Péter korábban interjút adott a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak. Ebben sokat mesélt arról, miért szeret Dunakeszin élni, merre sportol, de arról is beszélt, hogy nagy utazóként mennyire ismeri más fővárosok agglomerációit. Ebben az interjúban arról is szó volt, hogy a magyar külügyminiszter 2018-ban dunakeszi otthonában látta vendégül Szergej Lavrov, orosz külügyminisztert, akkor így fogalmazott a portálunknak:

Személyes kapcsolat

„A külpolitikában nagyon fontos a személyes kapcsolat kialakítása, hogy egy-egy nehéz kérdésben ne a hivatalos útvonalakon kelljen menni, hanem fel tudjam hívni a külügyminiszter kollégát, és azt tudjam neki mondani, hogy van itt egy ügy, beszéljük meg, oldjuk meg, mit gondoltok róla. Ezek a személyes kapcsolatok a nemzeti érdekérvényesítés szempontjából rendkívül fontosak.”

Boris Johnson is megfordult Dunakeszin

A miniszter hozzátette: „Több kollégával alakult ki jó személyes nexus, barátság, családi barátság is. Szergej Lavrovról mindenki tud, mert megírták a lapok, de Boris Johnson is vendégeskedett nálunk Dunakeszin, sőt az ő elődje, a korábbi brit külügyminiszter, Philip Hammond is volt nálunk. Vendégeskedett nálunk a macedón külügyminiszter a családjával együtt, de volt nálunk a bolgár, a lett, a norvég, a szerb, és a szlovén külügyminiszter is. Volt, akivel lementem a Duna-partra sétálni vagy beültünk a Part Cafféba.” – mondta korábban a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak Szijjártó Péter. A teljes interjút itt éred el!

Part Cafe, a politikusok nagy kedvence

Az étterem a Horányi rév közelében helyezkedik el, 2003 óta van nyitva. Nyáron a mediterrán hangulatú környezetben, dunai panorámás kerthelyiséggel, míg a téli hónapokban meleg kandalló tüzénél várják a vendégeket. Az árak alapján nem olcsó, de nem is egy csúcsétterem. Egy tyúkhúsleves 2 ezer forint, egy grillezett csirkemell pedig 4290 forintba kerül.

Ciki CNN-interjú

2020 tavaszán attól volt hangos a sajtó, hogy Szijjártó Péter interjút adott az amerikai CNN-nek. A riporter a csatorna ikonikus sztárja, az Emmy-díjas Christiane Amanpur volt. A beszélgetés Dunakesziről került a globális hírcsatorna műsorába és a topriporter számára meglehetősen cikire sikerült. Rosszul készítették fel és hülyeséget kérdezett. A beszélgetést a cikkünk alján lehet magyar felirattal megnézni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a CNN-es beszélgetés, Szijjártó Péter a dunakeszi polgármester irodájából jelentkezett be

Kiemelt kép: Szijjártó Péter együtt vacsorázik a kirgiz küldöttséggel Dunakeszin – Forrás: Facebook/Szijjártó Péter