A Miniszterelnökséget vezető miniszter írásban kért tájékoztatást a budapesti kerületi polgármesterektől és a főpolgármestertől arról, időszerűnek látják-e Budapesten a kijárási korlátozások feloldását és a fővárosi élet fokozatos újraindítását, vagy még nem. Karácsony Gergely a válaszlevelét a közösségi oldalán is megosztotta.

Karácsony Gergely szerint amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, meg kell kezdeni Budapest biztonságos újraindítását, a korlátozások fokozatos megszüntetését.

„Sajnálattal kell ugyanakkor megállapítanom – írja a főpolgármester – hogy a Kormány változatlanul eltitkolja a közvélemény és az önkormányzatok előtt a járvánnyal kapcsolatos részletes, területi bontást és a fertőzöttség jellegét is magában foglaló adatokat.

Nevetségesnek és méltatlannak tartom azokat a kifogásokat, amelyekkel a kormányzat elhárította, és a mai napig elhárítja a járványra vonatkozó részletes adatok megismerésére irányuló kérésemet.

Éppen ezért nem tudom elfogadni, hogy a kormányzat – miközben mind tárgyát, mind idejét tekintve példátlan terjedelmű, rendkívüli közjogi felhatalmazással rendelkezik – nem kívánja viselni a kijárási korlátozás megszüntetésével kapcsolatos politikai felelősséget, ugyanakkor érdemi partneri együttműködésre sem hajlandó” – írta a főpolgármester a levélben.

Karácsony Gergely szerint miután az orvosi egyetemek reprezentatív vizsgálata alapján nincsenek új lakossági fertőzöttek, nem látja időszerűnek „a kormány hezitálását és bizonytalankodását a korlátozások jelenlegi formájának megváltoztatása ügyében”.

„A korlátozások fokozatos megszüntetése ütemének és mélységének meghatározása annak a felelőssége, aki az ehhez szükséges bontásban a járványügyi adatokkal rendelkezik” – zárta levelét Karácsony Gergely.

A friss adatok szerint az aktív fertőzöttek 59 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 59 százaléka budapesti vagy Pest megyei.

Karácsony Gergely szerdán egy 15 oldalas dokumentumot tett közzé Budapest Restart címmel, amiben a főváros újraindításáról szólt. Erről szóló cikkünk ide kattintva olvasható.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán