Ideje végiggondolni a főváros újranyitásának stratégiáját. Karácsony Gergely egy 15 oldalas dokumentumban foglalta össze, milyen teendői vannak a kormánynak, mi a városvezetés dolga, mit lehet tanulni a nemzetközi példákból, és miben indokolt még mindig a különös óvatosság.

A dokumentum szerint mindenhol a világon a nagyvárosok a leginkább kitettek a koronavírusfertőzés hatásainak. Magyarországon Budapest. Ennek okai máshol kívül is esnek a politikai vitákon: itt élnek a legtöbben, itt a legtöbb a társadalmi kontaktus is, a főváros a világ vérkeringésébe leginkább bekötött része az országnak, a turizmus első számú célpontja, itt van a legtöbb a kórház, az idősotthon, a hajléktalan ember. Helyes tehát, ha a nagyvárosokra, így Budapestre speciális figyelem jut, különleges szabályok vonatkoznak a járvány elleni védekezésben.

A budapestiek tiszteletreméltó fegyelmezettséggel tartották be a sokszor kényelmetlen, mégis szükséges korlátozó intézkedéseket és szabályokat. Joggal várják hát el, hogy világosan elmondják nekik a döntéshozók, mikor, mire számíthatnak, és hogy az életüket befolyásoló döntések milyen információk alapján születnek – fogalmaz meg kritikát a javaslat a kormány kommunikációjával kapcsolatban.

A főpolgármester szerint a hétköznapok korábbiakhoz hasonlatos rendje lépésről-lépésre, a következő feltételek teljesülése esetén állítható helyre:

– az új fertőzöttek száma alacsony szinten stabilizálódik,

– a tesztelés tömeges és folyamatos, ezek adatai nyilvánosak és alátámasztják az újranyitás lehetőségét

– felépülnek a szükséges egészségügyi tartalékkapacitások, és senki nem eshet el olyan ellátástől, amelynek elmaradása maradandó egészségromlást okozna,

– továbbra is fegyelmezetten betartjuk az ismert biztonsági intézkedéseket (higiéniai intézkedések, száj- és orrvédő eszközök viselése, távolságtartási szabályok).

Karácsony Gergely javasolja a kormánynak a tömeges tesztelés folytatását, valamint, hogy minden adatot hozzanak nyilvánosságra. Szeretné, hogy betegszabadságra mehessen az is, aki csak a legenyhébb tüneteket produkálja. Kéri, hogy csak negatív tesztel kerülhessen bárki kórházból kórházba, szociális intézménybe vagy haza, illetve csúsztatná a csúcsidőben kezdődő munkavégzést és oktatást is.

Arról is ír, hogy a Főváros folytatja a teszteléseket, újabb közterületeket nyitnak meg a gyalogosok és a biciklisek és a vendéglátás számára. A dokumentum szerint tervezik a digitális eszközök alkalmazását, hogy ezáltal elkerülhető legyen a zsúfoltság.

A javaslatban írt az éttermek újranyitásáról is. A vendéglátóhelyek, kiskereskedelmi egységek újranyitásának szabályait a biztonságos távolságtartás követelményeihez kell igazítani. Ennek fontos feltétele, hogy a vendégek kiszolgálása ne, vagy ne csak zárt térben történhessen, hanem lehetőség legyen teraszok, szabadtéri helyek nyitására. A terasszal nem rendelkező helyeknek lehetővé kellene tenni, hogy közterületekre települhessenek ki. Ennek érdekében kisebb útszakaszokat is lezárna a főváros.

A kormány a mai ülésén dönthet a kijárási korlátozások enyhítéséről.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely