Két ütemben épülhet meg a Fradiváros a Népligetben. A beruházás részeként kialakítanának egy multifunkcionális sportkomplexumot is.

Jövőre

2023-ban indulhatna meg a a Fradiváros fantázinevű sportfejlesztés a Népligetben. Egy a márciusi közbeszerzési eljárás eredményeként már tervzhetik a Ferencvárosi Torna Club új, multifunkciós sportközpontját a klub népligeti telepén – írja az Építészfórum.

Ez lenne benne

A fejlesztés során a Vajda Péter úti sporttelepek alakítanák át a Népligetben. “A beruházás célja (…) a Népliget sportfunkcióinak fejlesztése. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Az első ütem

Az első ütemben a Vajda Péter úttól délre eső részre tervezett sportcsarnok-komplexum valósulhat meg (megjegyzendő itt most a Bp. Építők sporttelepe található), benne multifunkcionális kézilabdacsarnokkal, jégkorongcsarnokkal, vízilabda arénával és atlétikai központtal – olvasható a Pest Megyei Kormányhivatal közleményében.

Második ütem

A második ütem az elképzelések szerint 2025 és 2027 között zajlik majd, ekkor építik meg a Vajda Péter úttól északra tervezett labdarúgó akadémia létesítményeit, így a multifunkcionális akadémia-épületet, a kápolnát, az üzemeltetési épületet, valamint az élő- és műfüves pályákat.

Új út

Kapcsolódó létesítményként a terület délkeleti határán, a vasútvonallal párhuzamosan, a Kőbányai úttól az Üllői útig 2×1 sávos utat, vele párhuzamosan parkolókat alakítanának ki, továbbá a Vajda Péter út felett gyalogos felüljárót építenének.

Mit szól ehhez Lázár János?

Lázár János kukába dobta az M100-as út építését és az M1-es autópálya hatsávosítását.

Mindent a Fradinak

A telkek jelenleg állami tulajdonban állnak, de a vagyonkezelő az FTC, amely jelenleg különálló sporttelepeit kapcsolná össze a “számos sportág számára edző- és versenyhelyszínként szolgáló központ” létrehozásával.

Védett park

A Népliget 2005-ben lett védett park, történeti kert, az indoklás szerint legnagyobb értékét a gondosan és szakszerűen válogatott növényzet adja. Az erről szóló rendeletet 2018-ban módosították, így a liget keleti oldalán található sportterületek védettsége megszűnt. Azóta lakóparkok vannak a helyikön.

Győzelem

A Fradi focicsapata egyébként csütörtökön, hazai pályán 3-2-es győzelmet aratott a török Trabzonspor ellen Európa-liga csoportmérkőzésen.

Az FTC első gólja

A Ferencváros első gólja az Európa-liga csoportkörének 1. fordulójában játszott Ferencváros-Trabzonspor mérkőzésen a Groupama Arénában 2022. szeptember 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt