A két karácsonyi munkaszüneti nap mellett idén december 24-én is zárva tart a PENNY 230 magyarországi üzlete. Az ezt megelőző napokban hosszabb nyitva tartással igyekszik megkönnyíteni vásárlói számára a készülődést az üzletlánc.

Komoly döntést hozott a Lidl

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a napokban, miszerint azt már megszokhattuk, hogy karácsony napjain zárva tartanak az üzletek, december 24-én azonban eddig, ha rövidebb nyitva tartással is, de várják a vásárlókat a boltokban. Idén szenteste vasárnapra esik, a Lidl Magyarország pedig épp ezért úgy döntött, hogy december 24-én mind a 200 üzletét zárva tartja, a 8500 munkavállalónak pedig szabadnapot biztosít arra a napra. A szupermarketlánc a A CÖF-CÖKA (Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány) és az Egyenlő.hu kezdeményezésének hatására hozta meg a döntést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Rossmann is döntött

Szintén írtunk arról, hogy nem sokkal később a Rossmann is bejelentette, hogy a cégvezetés egyhangúlag megszavazta a december 24-i szabadnapot a dolgozói számára. „Már korábban is gondolkodtunk azon, hogy akinek csak lehet, lehetővé tesszük, hogy a december 24-ét ünnepi készülődéssel, szerettei körében töltse, ebben a döntésben megerősített minket a Lidl példaértékű lépése” – mondta el Szurma Gyöngyi cégvezető-értékesítési vezető.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A kormány egyelőre ellenzi

A kormány egyelőre ellenzi a kötelező december 24-i boltzárat. Még 2020-ban Schanda Tamás, az egykori innovációs tárca államtitkára úgy fogalmazott, hogy a munkaszüneti napok számának növelése gyengítené a versenyképességet és GDP-kiesést okozna, valamint csökkentené a büdzsé bevételeit is.

Leszavazták a javaslatot

A kormánytöbbség legutóbb 2023. november 13-án szavazta le a parlament vállalkozásfejlesztési bizottságában az erre vonatkozó indítványt, miután azt a Jobbik egyik politikusa – sokadjára – újra előterjesztette.

Hír a CBA-ról

A CBA üzleteinek ünnepi nyitvatartását nem maga az üzletlánc határozza meg: „A CBA hálózat üzletei franchise rendszerben működnek, az adott egység nyitva tartási idejét az üzemeltető vállalkozás határozza meg a jogszabályi előírásoknak megfelelve, a vásárlói igények figyelembevétele mellett”. A hazai szuper- és hipermarketláncok még nem döntöttek a kérdésben.

A PENNY bejelentése

Szerdán a PENNY jelentette be, hogy december 24-én ők is zárva tartanak. A cég történetében nem ez az első alkalom, hogy december 24-én nem nyit ki. Legutóbb 2016-ban döntött úgy, hogy a vasárnapi napra eső szentestén is zárva tartja boltjait.

Megvizsgálták a lehetőségeket

A PENNY vezetése a munkavállalói és a vásárlói érdekeit megvizsgálva, továbbá a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megkeresésére is reagálva döntött úgy, hogy december 24. és 26. között valamennyi üzletét egységesen zárva tartja.

Gondos tervezés

A PENNY felhívja vásárlói figyelmét a gondos tervezésre: a tartós élelmiszereket érdemes akár hetekkel az ünnep előtt is beszerezni. Azok, akik figyelemmel kísérik a PENNY applikációjában vagy az üzlethálózat magazinjában megjelenő akciókat és kedvezményeket, akár többezer forintot is spórolhatnak a kiváló ár-érték arányú, hazai beszállítóktól származó termékekkel.

Hosszabb nyitva tartás

Azoknak pedig, akik az utolsó pillanatra kénytelenek hagyni a beszerzést, szintén jó hírrel szolgál az üzletlánc: a háromnapos ünnepi időszak előtt, december 22-én és 23-án este 22 óráig várják a vásárlóközönséget valamennyi üzletükben, december 27-től pedig már a szokásos üzemidőben tartanak nyitva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a pilisvörösvári PENNY. Fotó: BPK