A tomboló munkaerőhiányt külföldi munkavállalókkal enyhítené az egyik fővárosi buszos szolgáltató. Két hónapig tartó kulturális és szakmai továbbképzésen vesz részt 23 Fülöp-szigeteki buszsofőr. 100 alkalmas jelentkező közül választották ki őket, januártól munkába állhatnak.

Nem szűnik meg a munkaerőhiány

Az egyik budapesti buszos szolgáltatónál, az Arrivabus Kft.-nél Fülöp-szigeteki buszsofőröket fognak alkalmazni. Most még két hónapon át tartó kulturális és szakmai továbbképzésen vesz részt a 23 buszsofőr. Ez teljes mértékig nem számolja fel a sofőrhiányt, de enyhíti azt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szigorú elvárások vannak a sofőrökkel szemben

Kizárólag büntetlen előéletű, legalább ötéves nagyhaszonjármű-kategóriával szerzett vezetési tapasztalattal rendelkező jelöltek közül válogattak. Elvárás volt velük szemben a megfelelő angol nyelvismeret is. A felvételt nyert Fülöp-szigeteki buszsofőrök két éven át fognak itt dolgozni a tervek szerint.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezt ellenőrizték a jelentkezők kapcsán

A jelentkezők szociális hátterét is ellenőrizték, csak ezt követően került sor a forgalomban történő vizsgáztatásukra. A felmérésen ott volt az Arrivabus két szakmai vezetője is. Így személyesen tudtak meggyőződni arról, hogy miként tudják megoldani a bonyolult közlekedési helyzeteket Manila külvárosában.

Ezek voltak a fontos szempontok

Lényeges kérdés volt, hogy a sofőrök miként reagálnak stresszhelyzetben. Azt figyelték a kiválasztási folyamat során, hogy megőrzik-e ilyen esetben a nyugalmukat. Kulcsfontosságú kérdés volt az is, hogy hozzanak megfelelő döntéseket.

Komoly kihívások várnak minden buszsofőrre Budapesten

A Fülöp-szigeteken lévő közlekedést kaotikusnak aposztrofálja több útleírás is, ám Budapesten sem mindig rózsás a helyzet. A KRESZ alapjaiban megegyezik Európában és Délkelet-Ázsiában, ám a gyalogosok, autósok és más közlekedési eszközzel közlekedők viselkedése eltérő lehet. Vélhetően szép számmal fognak találkozni olyanokkal is a külföldről érkező buszsofőrök, akik közlekedési szabálysértéseket követnek el.

Magyarul tanulnak a Fülöp-szigeteki munkavállalók

Bár feltétel volt, hogy angolul jól beszéljenek a Fülöp-szigetekről érkező buszsofőrök, van egy bökkenő. Ideghaza nem mindenki beszél angolul. Éppen ezért intenzív magyartanfolyamon vesznek részt a külföldről érkező sofőrök.

Ez a cél

Az Arrivabus célul tűzte ki, hogy amikor januárban munkába állnak a buszsofőrök, akkor válaszolni tudjanak az utasok kérdéseire magyar nyelven. Képesnek kell lenniük arra, hogy egyeztessenek a központban dolgozó diszpécserrel. A váratlanul fellépő helyzetek, mint a műszaki meghibásodások és balesetek esetén sem lehetnek kommunikációs problémák.

Ezek is érdekelhetnek!

Ez a Fülöp-szigeteki buszsofőrök munkába állásának feltétele

A sofőröknek el kell végezniük sikeresen az Arrivabus saját szakmai képzését. Ezen felül meg kell szerezniük az európai Gépjárművezető Képesítési Igazolványt, továbbá meg kell felelniük a pályaalkalmassági vizsgálaton is.

A fizetés összege motiválhatja őket

A Fülöp-szigeteki buszsofőrök otthon hagyták a családjukat, hazai fizetésükből fogják tudni támogatni őket. Átlagosan havi nettó 434 ezer forintot utal a Pannonjob a dolgozóinak, vélhetően ennyit kereshetnek majd a külföldi munkavállalók is. Többen éppen a vonzó fizetés miatt jelentkeztek az állásra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció