Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a belváros több utcájában. A Budapesti Közlekedési Központnak elege lett abból, hogy évente 2 ezer alkalommal áll le valemelyik járat, mert a rosszul parkoló autóktól nem férnek el a buszok, villamosok. Most táblákon magyarázzák el az autósoknak hogyan kell szabályosan parkolni az utcán.

Évi 2 ezer esetben áll le a közlekedés

A fővárosban évente több mint 2000 olyan esetet regisztrálnak, amikor egy szabálytalanul parkoló autó akadályozza a BKK járatainak haladását. Ezek a forgalmi helyzetek nemcsak a közlekedésszervező társaságnak okoznak plusz munkát, hanem az utasokat is akadályozzák abban, hogy a megfelelő időpontban elérjék úti céljukat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nehéz kerülni a buszoknak

Az esetek mintegy fele a belvárosi trolibuszvonalakat érinti, ahol a szűk utcák és az áramellátáshoz való kötöttség miatt sokkal nehezebb kikerülni egy-egy rossz helyen parkoló autót.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Ilyen az új tábla

Új táblák

A forgalmi fennakadások csökkentése érdekében október elején a nagyobb méretű járművek, így az autóbuszok és trolibuszok haladását elősegítő szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a leginkább érintett belvárosi utcákban: a Nefelejcs utcában, a Dohány utcában és a Wesselényi utcában.

Problémás utcák

A helyszínek kijelölése nem véletlen: az idei évben eddig összességében a Nefelejcs utcában mintegy 48 órát állt a forgalom, míg a Dohány utcában több mint 36 óra, a Wesselényi utcában pedig közel 12 óra volt a zavarok összideje.

Beton terelőelemek

Nem ez az első olyan lépés a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút részéről, amellyel elejét veszik az autóbuszok és trolibuszok akadályoztatásából fakadó torlódásoknak. Elsőként, még 2021 márciusában beton terelőelemeket helyeztek ki a 6. kerületi Szondi utca–Izabella utca csomópontban, ennek köszönhetően az autók csak a parkolásra kijelölt területeken tudnak megállni.

Figyelemfelhívó felfestés

A beavatkozással szabaddá vált a 73M trolibusz útvonala. Szintén idén tavasszal megerősítették a parkolást szabályozó figyelemfelhívó felfestéseket a 12. kerületi Ugocsa utca–Márvány utca csomópontjában, ezzel elősegítve a 105-ös autóbusz akadálymentes kanyarodását.

Szabályosan parkoljanak

A BKK arra kéri az autóval közlekedőket, hogy csak a kijelölt parkolóhelyeket, és azokat is csak szabályosan használják, ezzel segítve a közösségi közlekedés járműveinek haladását.

30 ezres bírság

Ha a szabálytalanul parkoló autók akadályozzák a járműveket, az illetékes hatóságok elszállíthatják azokat, a gépkocsi tulajdonosa pedig az idevonatkozó kormányrendelet értelmében 10 ezertől 30 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat. A BKK folyamatosan vizsgálja a kritikus helyszíneket, és szükség esetén újabb intézkedéseket fog bevezetni – írták a BKK szerkesztőségünknek küldött közleményében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Képek forrása: BKK