A terézvárosi rendőrök a helyszínen elfogták azokat a fiatalokat, akik a VI. kerületben épületek falait firkálták össze festékszóróval. Rongálással gyanósítják őket.

Andrássy úton

A terézvárosi járőröaugusztus 6-án éjjel 2 óra után a térfigyelő kamerán keresztül látták, amint fiatalok az Oktogonnál, a Liszt Ferenc téren, valamint az Andrássy úton az épületekre nonfiguratív falfirkákat fújnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jöttek a rendőrök

A rongálókat a helyszínen elfogták, majd előállították őket a rendőrkapitányságra. Rongálás vétsége miatt indult ellenük eljárás.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vicces magyarázat

A nyomozók a tetteseket gyanúsítottként hallgatták ki, egyikük beismerő vallomásában azt mondta, hogy grafikusnak tanul, ezért szeret betűket festeni.

A videó

Dunakeszin megunták

2020 tavaszán számolt be arról a BudaPestkörnyéke.hu, hogy elismerte tettét, büntetést kapott és az okozott kár kijavítását is vállalta az a fiatalember, aki összegraffitizte egy bölcsőde falát és másutt is kárt okozott Dunakeszin.

Volt vérdíj

Az önkormányzat 100 ezer forint jutalmat ajánlott fel annak, aki segít a firkáló megtalálásában. A rendőrség javaslata alapján, az alábbi képen látható Lieszkovszki Gábornak adták át ezt az elismerést – írja a Dunakeszipost.hu.

Lieszkovszki Gábor átveszi a nyomravezetői díjat – Forrás: Dunakeszipost.hu

Drága a graffiti eltávolítása

Magyarországon a graffitisek büntetését 2011-ben megszigorították, így már nemcsak azok kaphatnak börtönbüntetést, akik nagy értékű kárt okoznak műveikkel, hanem azok is, akik csak kézjegyüket helyezik el valahol.

Még többen

A graffitizésről nincs bűnügyi statisztika, azonban a graffitik eltávolításával foglalkozó Anti-Graffiti nevű cég tulajdonosa nemrég azt mondta a Képmás.hu portálnak, hogy a 2011-es szigorítást kinevetik a graffitizők, és azóta nemhogy kevesebb, de több munkája van az Anti-Graffitinek. Egy négyzetméternyi felület letakarítása körülbelül 10-15 ezer forintba kerül.

A főváros 100 milliót költött erre

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. helyszíni ellenőrzések, valamint lakossági bejelentések útján értesül a rongálásról. Meleg vizes, magasnyomású mosó gépekkel a fal sérülése nélkül eltávolítják a festékréteget és a legfelső viaszréteget, amely két-három rétegben van a falon, majd a fal száradása után újra felviszik a védőréteget, és kezdődik a folyamat elölről. A Fővárosi Önkormányzat szerint a graffitisek csak a tettenéréssel fékezhetők meg, amely olyan aluljárókban is nehéz feladat, amelyekben kamerák üzemelnek.

Címlapfotó a rendőrségi videóból való.