Egy 17. kerületi vállalkozó a saját birtokán akarja megépíteni a világ egyik legnagyobb vidámparkját. Az önkormányzat elsőre belement az ötletbe.

Gigantikus tervek

Szabó József vállalkozó már régóta a fejébe vette a vidámpark építésének az ötletét. Horváth Tamás, a kerület polgármestere hajlott az ötletre, de azt már az elején rögzítették, hogy egy vidámpark építéséhez szabályozási terv és a szükséges engedélyek beszerzése, így az önkormányzaté is kell. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Rákosmentiek véleménye a legfontosabb

A polgármester az Indexnek adott válaszában közölte, hogy „Horváth Tamás polgármester úr fogadóóráján találkozott Szabó Józseffel, az ügyről pedig Facebook-oldalán olvasható bejegyzésben tájékoztatta a Rákosmentieket”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A polgármester támogatja

Facebook-posztban ezt írta: „Mi nagy örömmel támogatunk minden olyan kezdeményezést és fejlesztést, ami a rákosmentiek lehetőségeit, életszínvonalát emeli. Azonban mindennek az alapja az, hogy a kezdeményezés a helyiek nyugalmát indokolatlanul ne zavarja, és minden törvényes elvárásnak megfeleljen.”

Ezt írta ki Horváth Tamás

Szabó József ötlete azóta szárnyal

Számos befektető és támogató kereste meg azóta, így azt sem zárja ki, hogy a vidámpark esetleg másik kerületben épüljön meg, vagy a XVII. kerület egy másik pontján. Olyan helyen, ahol nagyobb terület állhat rendelkezésre. „A tárgyalások során viszont azt tapasztaltam, hogy az önkormányzat képviselői is pozitívan álltak a vidámpark megépítéséhez” – mondta az Indexnek.

Egymilliárdba kerülhet

Szabó József eddig 150-200 millió forintot költött az álom megvalósulására, erre az idén még 60 milliót tervez. Számításai szerint a végösszeg elérheti az egymilliárd forintot. A vállalkozó már a belépő összegét is kikalkulálta: egyszeri 4999 forintért minden eszköz használható lesz, és akár bográcsozni is lehet a helyszínen.

2013-ban zárták be a városligeti vidámparkot

Immár kilenc éve, hogy bezárták a Budapesti Vidám Parkot. Először azt ígérték, hogy lesz majd egy Holnemvolt Park, lett is, majd azt is bezárták, hogy elkészüljön Persányi Miklós nagy álma a biodóm.

Még 16 milliárd kellene

Tavaly augusztusban írta meg a Budapestkörnyéke.hu, hogy a vidámpark helyén álló biodomot állami részvétel nélkül nem tudják befejezni, elbontani nem lehet, de más célra nem használható. Az állami támogatási keretből ugyan még maradt 6 milliárd, de ez nem elég a befejezéshez. Ehhez ugyanis 2020-as áron számítva, fapados megoldásokkal legkevesebb nettó 16,4 milliárd forintra lenne szükség – állapította meg nemrég a főváros vizsgálóbizottsága.

Akkor évi 630 millióba kerül a félkész biodom fenntartása

Két évvel ezelőtt 2024-es befejezéssel számoltak, de ehhez már tavaly ki kellett volna írni a közbeszerzéseket. Budapestnek nem volt és most sincs rá pénze, a kormány pedig hiába jelentette be, hogy átveszi, egyelőre nem tette meg. Közben az üres építmény fenntartása tavaly 630 millió forintjába került a fővárosnak.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Facebook/Horváth Tamás, Rákosmente polgármeste