Immár kilenc éve, hogy bezárták a Budapesti Vidám Parkot. Először azt ígérték, hogy lesz majd egy Holnemvolt Park, lett is, majd azt is bezárták, hogy elkészüljön Persányi Miklós nagy álma a biodóm. Azóta tudjuk, hogy Tarlós kiengedte a kezéből az irányítást, Persányi pedig megcsúszott mindennel, a világ pénze sem volt elég, majd amikor már neki is ciki volt, beteget jelentett és lelépett. Itt maradt egy tízmilliárdokba került, befejezetlen torzó, a magyar fővárosnak nincs vidámparkja, nincs biodomja, nincs Pannon Parkja, a két úr pedig lényegében felelősségmentesen élvezi a közpénzből fizetett nyugdíját.

Még 16 milliárd kellene

A vidámpark helyén álló biodomot állami részvétel nélkül nem tudják befejezni, elbontani nem lehet, de más célra nem használható. Az állami támogatási keretből ugyan még maradt 6 milliárd, de ez nem elég a befejezéshez. Ehhez ugyanis 2020-as áron számítva, fapados megoldásokkal legkevesebb nettó 16,4 milliárd forintra lenne szükség – állapította meg nemrég a főváros vizsgálóbizottsága. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Évi 630 millióba kerül a félkész biodom fenntartása

Két évvel ezelőtt 2024-es befejezéssel számoltak, de ehhez már tavaly ki kellett volna írni a közbeszerzéseket. Budapestnek nem volt és most sincs rá pénze, a kormány pedig hiába jelentette be, hogy átveszi, egyelőre nem tette meg. Közben az üres építmény fenntartása tavaly 630 millió forintjába került a fővárosnak. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sosem fog annyi örömet okozni, mint az egykori Vidámpark

A biodom és a vidámpark ügye egyre többször kerül elő a Facebookon, hiszen naponta százezrek autóznak, vonatoznak el a torzó mellett. „Ünnepnap volt, mikor gyerekkoromban ilyenkor nyáron elvittek oda néha. Jó lenne egyszer megtudni, hogy valami kicsinyes vidéki bosszú, vagy csak sima ostobaság vezetett a megszüntetéséhez. Néhány milliárdból klasszul fel lehetett volna újítani. A helyén azóta elköltöttek 60 milliárdot egy befejetlen komplexumra. Amelyik, még ha elkészül is egyszer, sose fog annyi örömet okozni, mint a valaha volt Vidámpark.” – írja egy férfi az egyik budapesti Facebook csoportban.

Röhej, hogy Bécsig kell menni vidámparkért

A poszt alatt sokan siratják a Vidámparkot, és azt vetik a jobb és baloldali politikusok szemére, hogy röhej, hogy Bécsig kell menni egy vidámparkért. Mások családi emlékeket hoznak elő: „Az a favázas hullámvasút nyikorgott a kocsik alatt, de imádtuk, micsoda feeling volt mikor a lánc belekapaszkodott a kocsiba és felhúzott a tetejére, hogy örült vágtába kezdjen. Amikor ma elmegyek mellette autóval, szép emlékek törnek elő csak azt sajnálom, hogy ezt már a fiamnak nem tudom megmutatni.”

2013. szeptember 30-án zárták be

A Budapesti Vidám Park a Városligetben, az állatkert mellett működött 1950. május 22-től 2013. szeptember 30-ig, 6,5 hektárnyi területen. Közvetlen elődeit, a Vurstlit és az Angol Parkot is beszámítva, közel kétszáz éves történetével a világ egyik legrégebbi, folyamatosan működő szórakoztatóparkja volt.

Rangos díjat nyert korábban a vidámpark

A Budapesti Vidám Park 2005-ben rangos nemzetközi szakmai elismerésben, a Golden Pony-díjban részesült, amellyel elismerték a Park fő célkitűzéseit: a hagyományőrzés, megújulás és modernizálás ötvözését. Mindez azonban már nem segített a parkon. A megváltozott igények és szórakozási lehetőségek, a park kis területe, a komoly, nagy mutatványok hiánya, a helyenként lepusztult környezet, a park egészét átjáró retro hangulat és a túl magas belépődíj miatt a látogatottság nem javult.

Tarlós bezárta

A helyét időközben kinövő, jó látogatottságú Állatkert már régóta szeretett volna terjeszkedni. Erre egyetlen lehetőség a vidámpark irányába volt. Megszületett a Tarlós István vezette Városházán a gondolat: a szűk és alapvetően rossz állapotú, veszteséges vidámpark területével bővítsék az Állatkertet, a Vidám Parkot meg költöztessék el egy tágasabb helyre. Végül  2016 tavaszára a vidámpark egésze egyetlen hatalmas bontási területté vált.

Pénznyelő

A területen a bontás után megkezdődött a Pannon Park és a Holnemvolt Vár kivitelezése. A Holnemvolt Vár átadására 2018. május 18-án került sor, a Pannon Park munkálatai a mai napig tartanak és igazi pénznyelő lett belőle. A 2019-es önkormányzati választás végkép betette a kaput a Biodomnak.

Tarlós helyett Karácsony érkezett

Tarlós István kormánypárti főpolgármestert Karácsony Gergely ellenzéki városvezető váltotta. Az állami finanszírozásban épülő biodom ügye hirtelen fontos kérdés lett, hiszen az állam közölte: adtak rá pénz, most már fejezze be a főváros. Kiderült, még 20 milliárdra lenne szükség, de Budapestnek erre nincs pénze. Alapvetően a főváros mondása az volt, hogy ez egy állami beruházás, fejezze be az állam. Az állam lényegében azt mondja, hogy fővárosi a projekt, ezért fejezze be a főváros.

Egyre drágább és drágább

Miután Tarlóst leváltották a választók egy interjúban elmondta, hogy a Pannon Park és a biodom projektet rábízta az Állatkert akkori igazgatójára, Persányi Miklósra, aki egykori miniszterként álmai megvalósítása érdekében többször tudott kijárni plusz forrásokat a projekt számára. Tarlós szerint Persányi nem lopott, csak rosszul számolt és túlálmodta magát. Közben állítólag egyre többen csóválták már kormányzati körökben is a fejüket, hogy egyre drágább és drágább lesz ez az épületkomplexum.

Lelépett a projekt gazdája

Persányi Miklós tevékenysége akkor fejeződött be, amikor Budapest új vezetése megpróbálta tőle megtudni, hogy mi került ennyibe, még mennyi pénzre lenne szükség és mikorra készülne el az épület. Ekkor Persányi Miklós egészségügyi állapotára való hivatkozással lemondott az Állatkert vezetéséről, ezzel együtt kiszállt a bidom és a Pannon Park projektből. Békésen nyugdíjba ment.

Persányi inkább nem is szólal meg

A Fővárosi Önkormányzat bizottságot hozott létre, a Tarlós-éra vélelmezett korrupciós ügyeinek kivizsgálására. Idén áprilisban a biodom kapcsán ülésezett a bizottság, de teljes érdektelenségbe fulladt, ugyanis a milliárdokat eltapsoló Persányi úr nem jelent meg.

Betontorzó berendezések nélkül

Az épület tehát hiába készült el, a korábban a kormány által megítélt 45 milliárd forintos költségkereten belül, a berendezés, a növények és állatok betelepítése, a beléptetőrendszer kialakítása, az étterem és az egyéb kiszolgáló helyiségek felszerelése még hátravan, miközben az állami támogatásból alig 6 milliárd maradt.

Persányi ígéretei

Élő Norbert, a fővárosi vizsgálóbizottság elnöke áprilisban elmondta: „Persányi 25 milliárdnál is megígérte, hogy annál már egy fillérrel se lesz több, meg 45 milliárdnál is, és most mégis itt állunk egy félkész létesítménnyel, amire még kellene 20 milliárd, miközben azt se tudjuk, hogy a főváros fenn tudja-e tartani”. 

Leléptek

A biodom a politikai széthúzás szomorú mementója Budapest bejáratánál az M3-as autópálya felől, vagy éppen vonaton a Nyugati pályaudvar vágányai mentén. Szeptember 30-án lesz kilenc éve, hogy nincs vidámpark és lényegében nincs semmi abból, amit ígértek. Sok pénzt költöttek el, aztán a két főszereplő elvonult és gond nélkül élvezi a közpénzből fizetett nyugdíját. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tarlós és Persányi a körhintán 2014-ben

Kiemelt kép: Tarlós István és Persányi Miklós a Holnemvolt Park átadásán 2014-ben – Forrás: Youtube/HVG