Gördülékenyen és jól haladnak a koronavírus elleni oltások beadása, semmi ok nincs arra, hogy ettől az oltási programtól eltérjenek – ezt mondta hétfőn György István, az országos oltási munkacsoport vezetője. Szerinte a hétvégén csak 1-2 helyen volt fennakadás.

A legsikeresebb oltási program a magyar

„Magyarország az Európai Unió egyik legsikeresebb oltási programját hajtja végre.A számok makacs dolgok”– mondta hétfőn György István, az országos oltási munkacsoport vezetője.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sikeresen beadták az elmaradt oltásokat

Az államtitkár szerint a múlt héten sikeresen, minden probléma és gond nélkül végrehajtották az előző hétről elhalasztott sms-behívásos AstaZeneca-oltások beadását.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Csak egy órán tartott a tumultus

György István azt mondta, hogy a legtöbb helyen minden zavar és tumultus nélkül sikerült lebonyolítani az oltásokat, csupán egy-két helyen fordultak elő tumultuózus jelenetek. Példaként említette a Jahn Ferenc kórházat, de azt mondta: ott is egy órán belül megszüntették ezt a problémát. Az államtitkár megjegyezte, még mindig nagyon sokan vannak, akik a megadott időpontjuknál sokkal korábban érkeznek az oltási helyre.

Fotók bizonyítják a tumultust

A BudaPestkörnyeke.hu vasárnap számolt be arról, hogy tömegnyomor volt a Jahn Ferenc kórházban. A cikket ide kattintva tudod elérni.

Megvan a következő heti terv

Az országos oltási munkacsoport vezetője kitért arra, hogy az oltási hétből még a hétfő és a kedd hátra van, de a következő heti terv is megvan. A következő héten viszont kevesebb oltóanyag áll majd rendelkezésre. A kórházi oltópontokon Pfizer-, a háziorvosok pedig AstraZeneca-vakcinával oltanak majd.

Az államtitkár szerint akadozik az EU-s oltóanyag

György István hétfőn arról is beszélt, hogy az EU oltóanyag-szállítása továbbra is akadozik. Most kaptak értesítést arról, hogy az AstraZeneca oltóanyagából az elkövetkező időszakban több százezerrel kevesebbet fog kapni Magyarország. Azt mondta, „ebből is látszik, hogy bölcs döntés hozott a magyar kormány, amikor keletről – Oroszországból és Kínából – is vakcinákat szerzett be. Ez is segíti, hogy az oltási programmal hatékonyan és gyorsan haladjanak”.

Több oltóponton nem oltanak

Tegnap írtunk arról, hogy a héten több budapesti oltópontra sem érkezett meg a vakcina, ezért nem tudták elkezdeni a betegek oltását. Az egyik ilyen oltópont az újbudai Szt. Kristóf Szakrendelő, a részletekről a 11. kerületi alpolgármester számolt be a közösségi oldalán.

Nem érkezett meg az oltóanyag

Bakai-Nagy Zita bejegyzésben azt írja, hogy már március eleje óta kijelölt oltópont a szakrendelő, ami emiatt átalakítottak az ott dolgozók, és elkészítették az oltási rendet is. Oltani azonban nem tudtak, ugyanis nem érkezett meg az oltóanyag. “A kormány ahelyett, hogy igénybe venné az önkormányzatunkat, próbálkozik valamiféle szervezésnek sem nevezhetővel, ami múlt hétvégén láthatóan teljesen összeomlott.” – írja a posztban az alpolgármester. 

Se vakcina, sem lista

A 11. kerület polgármestere, aki egyébként önkéntes orvosként dolgozik az újbudai oltóponton azt mondta, hogy nemcsak a vakcinát, hanem az oltásra regisztráltakat tartalmazó listák sem érkeztek meg az említett oltópontra.

Egy másik rendelőintézet is így járt

Telex továbbá arról értestült, hogy a 13. kerület Szegedi úti rendelőintézete is hasonló problémákkal küzd, ugyanis egy hozzájuk sem érkezett meg a vakcinaszállítmány. Itt hétfőre alakították át a rendelő ötödik emeletét, annak érdekében, hogy alkalmas legyen az oltásra.

Problémás az oltások szervezése

Közben Dr. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke felhívást tett közé a Facebookon. Azt írja, hogy „az egyik legnagyobb aktuális probléma a COVID elleni oltások szervezése. Szinte minden háziorvos jelzi, hogy a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban”

A betegek a háziorvosokat hibáztatják

„A betegeik elégedetlenek, sokszor agresszívak, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hétvégeken is oltanak, és kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz. S a tapasztalt problémákért a háziorvosukat, teszik felelőssé, gyakran rajta kérik számon, néha támadják, vagy fenyegetik az elmaradt, vagy még meg sem érkezett oltások miatt” – írja a MOK megyei elnöke.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI